Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Maik de Boer

"Mijn vader was overleden en ik moest nog 3,5 uur reizen zonder telefonisch bereik! Het moeilijkste moment in mijn leven", zegt Maik de Boer in De Kist.

In De Kist, het EO-programma waarin bekende Nederlanders over hun verwachtingen en ervaringen rondom de dood worden geïnterviewd, deze keer Maik de Boer. Maik vertelt openhartig over het overlijden van zijn vader en hoe hij tegen zijn toekomstige dood aankijkt. De immer opgeruimd ogende Maik laat presentator Kefah Allush hierin ook zijn serieuze kant zien.

Maik zou Maik niet zijn als de kist niet mee naar binnen zou mogen. Midden in zijn woonkamer -een oude drukkerij in hartje Amsterdam- staat een twee meter lange vuurhaard. ‘Net een crematorium hé’, grapt Maik. Uit nieuwsgierigheid maakt hij de kist open en gaat er zelf languit in liggen. Heeft hij nagedacht welke kleding hij wil dragen na zijn overlijden?

Voor Maik is esthetiek van levensbelang. Ziet hij op tegen het ouder worden? En: wat zit er achter alle glitter en glamour waarmee Maik zijn agenda grotendeels vult?

De bekendste stylist van Nederland lette al jong op kleding. De eerste keer dat hij met de dood werd geconfronteerd, herinnert Maik zich nog goed: "Tjeerd, een hockeyvriendje van mijn broertje was overleden. Ik was een jaar of elf. We liepen langs de kist en dachten dat deze gesloten was, maar de kist stond gewoon open. Ik herinner me nog precies hoe hij erbij lag. Dat kleine gezichtje en een appeltjesgroen overhemdje."

De vader van Maik is 69 als hij onverwacht een hartstilstand krijgt en in coma raakt. Maik: "De artsen hadden goede hoop. Met een pot pillen zou hij er bovenop komen. Dus ik ging naar een première van een goede vriend in Hamburg." Op de terugweg belt zijn zus hem: "Of we de stekker eruit moesten trekken. Dat was niet aan mij, vond ik." Later kreeg ik een sms. Hij was overleden. En ik moest nog 3,5 uur reizen om bij hem te kunnen zijn. Het moeilijkste moment in mijn leven."

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: