Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Hans Spekman: 'Rood tot in de dood'

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft geen eenvoudige jeugd gehad. Zijn vader overleed toen Hans een jaar was. Daardoor verviel het gezin in armoede: "Mijn moeder verstelde haar onderbroeken zodat wij konden sporten."

Hans' oudste zus werd vervolgens opgenomen in een psychiatrische inrichting. Door alle moeilijke omstandigheden was Hans een bozig kind dat zijn vingers meerdere keren brak door het slaan tegen de muur.

In gesprek met Kefah Allush vertelt Hans over de herinneringen aan zijn weliswaar arme, maar evenzo warme jeugd en over de relatie met zijn zussen. Hans' oudste zus bracht grote delen van haar leven door in inrichtingen, zwervend op straat als harddrugverslaafde en regelmatig dreigend met suïcide.

Hans kreeg zijn grote zus naar eigen zeggen pas terug toen ze kanker kreeg. Haar euthanasie noemt Hans 'een mooie herinnering'.

Het opgroeien in moeilijke omstandigheden vormde Hans tot socialist in hart en nieren, net als de rest van het Spekman-geslacht. 'Rood tot in de dood' luidde het familiecredo, evenals de steevaste overtuiging dat je als mens toch het best begraven kunt worden in een harde, eikenhouten kist: "'Die houden het langst, want daar kan het ongedierte niet makkelijk bij', aldus mijn moeder. En daar ben ik het grondig mee eens."

Foto: Nachtzon Media

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: