Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Huub Stapel: 'Ik voelde een immense rust'

'Ik heb op dat moment afscheid genomen van mijn ouders en van mijn vriendin, en voelde een immense rust', zegt Huub Stapel in De Kist.

Huub Stapel praat in EO-programma De Kist met presentator Kefah Allush over zijn verwachtingen en ervaringen rondom de dood. En ervaringen met de dood, of beter gezegd 'bijna-dood', die heeft de 58-jarige acteur. Als jongen werkte Huub in een papierfabriek waar z'n hand en daarna zijn arm in de persmachine verstrikt raakten. Toen ook zijn hoofd erin dreigde te verdwijnen, trok zijn baas aan de hoofdschakelaar. Stapel: "Het gekke was dat ik volkomen rustig was, ik raakte totaal niet in paniek. Dit was een soort hogere staat van zijn."

Wat hij wel kreeg, waren film- en toneelrollen in overvloed, aanzien en ook een forse burn-out die hem een tijdje lamlegde.

Huub Stapel verloor zijn vader toen hij 21 was. Met eigen ogen zag hij zijn vader in elkaar zakken op de drempel tussen woonkamer en keuken. Deze te vroege dood maakte diepe indruk op hem. Dankzij deze ervaring kon Huub Stapel als geen andere de sterfscene van Napoleon spelen. Geloven in een hiernamaals doet Huub Stapel niet, en zeker ook niet in God of welk geloof dan ook: "God is een verzinsel van mensen om hun angsten voor de dood te bezweren. Dat heb ik niet nodig. Ik ben niet bang voor de dood, zeker niet als het zo rustig gaat als mijn ervaring in de papierfabriek."

Foto: Nachtzon Media

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: