Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Ahmed Marcouch: ‘De kunst is te leven alsof je het eeuwige leven hebt.’

PvdA Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch was tien toen hij van een klein Marokkaans dorpje naar Amsterdam verhuisde, een ervaring die hij beschrijft als een reis met een tijdmachine. Zijn moeder overleed toen hij drie was.

‘Ik heb geen herinneringen of foto’s, dus ik weet niet hoe zij er uit zag. Na de dood van mijn vader heb ik spijt gekregen dat ik hem niet meer over mijn moeder gevraagd heb.’ Met presentator Kefah Allush gaat hij in gesprek over het gemis van zijn moeder in zijn jeugd.

Toen zijn vader ziek werd, stelden artsen Marcouch en zijn broers en zussen meerdere keren de confronterende vraag of hij gereanimeerd moest worden. Na diens dood heeft hij zijn vader begraven in zijn geboortedorp, waardoor hij het graf niet regelmatig kan bezoeken. Tegen de traditie in heeft hij wel een grafsteen laten maken, ook voor zijn jong overleden moeder, zodat zijn kinderen kunnen vinden waar hun opa en oma liggen. Zelf wil hij in Amsterdam begraven worden, zodat zijn kinderen het graf kunnen bezoeken.

Als jongere begon hij zijn loopbaan in een verzorgingshuis, waar hij van dichtbij zag hoe mensen hun laatste tijd doorbrengen. Later kwam hij als agent in situaties waarin hij plotseling met de dood geconfronteerd werd. Marcouch gelooft in een oordeel van God na zijn leven. “Het aanbidden van God is een goed mens zijn. Goed voor mens, dier en natuur en het maximale uit jezelf halen.”

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: