Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Jan Terlouw: ‘Het leven nú, daar gaat het om.’

Wetenschapper, politicus en schrijver Jan Terlouw (79) houdt zich niet met het hiernamaals bezig. 'Je kan daar geen zinnig woord over zeggen'. Hij maakt zich zelfs boos over wat veel religies verkondigen. Jan schakelt zijn ratio nooit uit.

Volgens Jan is de mens het enige dier dat zich bewust is van zijn eigen sterfelijkheid. Onze levensdrang maakt dat we willen geloven dat het leven verder gaat. Jan ziet de dood als een filosofische noodzakelijkheid. Als de dood niet zou bestaan, dan zou het leven stilstaan.

Het grote thema van zijn leven is verantwoordelijkheid. Die moeten we volgens hem allemaal dragen. Dat geldt ook voor het laatste moment. Jan is daarom voorstander van een wettelijke regeling die euthanasie, onder strenge bepalingen, mogelijk maakt.

Jan houdt zich ook niet bezig met zijn eigen afscheid. Het leven moet geleefd worden. 'Je kunt ontzettend lang dood zijn, het leven nú, daar gaat het om.'

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: