Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Maarten van Rossem

Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.

Het interesseert hem niet, blijkt uit zijn relativerende reactie: 'Als ze mij in roze 'My Little Pony'-kleren willen begraven moeten ze vooral hun gang gaan.' Dat klinkt als typisch Maarten van Rossem, maar al snel gaat het gesprek over zaken die we minder goed van hem kennen. Over onderwerpen die hem écht raken: de aftakeling van zijn moeder bijvoorbeeld. Zij leed 8 jaar aan dementie. 'Er was een ander wezen dat woonde in de restanten van mijn moeder. Mijn moeder was er niet meer. Elke zondag ging ik erheen, en ik vond het altijd vreselijk.' De angst voor het proces van aftakelen is groot. Van Rossem benijdt dan ook zijn vader, die op zijn 71e van de ene op de andere dag dood neerviel: een mooie dood.

Wat er na de dood volgt volgens Maarten van Rossem? Dat ziet u in deze aflevering van De Kist.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: