Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Jan Pronk

Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee.

Jan Pronk kent de geur van dood. Tijdens zijn werk in diverse ontwikkelingslanden begeeft hij zich in levensgevaarlijke situaties. Maar dat gevaar staat volgens hem niet in verhouding tot de ellende van de duizenden mensen die hij tegenkomt. Het gaat om solidariteit.

Of Pronk bang is voor de dood? Hij is er naar eigen zeggen niet mee bezig. Toch lijkt het beeld van zijn moeder die jaren aan alzheimer leed, hem angst in te boezemen. ‘De eerste keer dat mijn moeder aan me vroeg: “Meneer, wie bent u?” staat me nog glashelder voor de geest. Die opmerking snijdt door je hart. Uiteindelijk ben ik mijn moeder twee keer kwijtgeraakt.’

In deze aflevering van De Kist een indringend gesprek over Pronks drijfveer om zich tot aan zijn dood te willen inzetten voor de medemens.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: