Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Willem Aantjes heeft niks met de dood

'Ik heb niks met de dood, maar ik ben een beetje bang dat de dood wel iets met mij zal hebben', zei Willem Aantjes in De Kist.

Gereformeerd opgevoed heeft hij veel dogma's overboord gezet. Aantjes is niet tevreden als hij op zijn leven terugkijkt. Wel heeft hij in plaats van een 'angstgeloof' een ‘vertrouwensgeloof’ in God gekregen. Toch blijft hij angstig voor de dood.

Willem Aantjes (1923) groeit op in de Gereformeerde Bond en hoewel hij veel dogma’s overboord heeft gegooid, is hij angstig voor de dood. Herman mag de oldtimer met kist dan ook niet voor zijn voordeur parkeren. Gezien zijn hoge leeftijd is het niet ondenkbaar dat hij binnen niet al te lange tijd zal sterven. ,,Ik heb niks met de dood, maar ik ben een beetje bang dat de dood ooit wel iets met mij zal hebben.’’

Willem Aantjes heeft ontzag voor een doodskist, hij heeft tenslotte al vele dierbaren verloren aan ‘de laatste vijand’. De vader van Aantjes overlijdt op 56-jarige leeftijd en heeft een vreselijk sterfbed. Aantjes is blij dat er tegenwoordig moderne middelen, zoals morfine, zijn om het lijden te verzachten.

Zes jaar geleden overlijdt de 18-jarige kleindochter van Aantjes plotseling. Een groot verdriet voor de nabestaanden. Haar dood maakt hem boos, maar hij richt zijn boosheid niet op een specifiek persoon of op God. Het doet Aantjes vooral veel verdriet om te zien hoe zijn kinderen, de ouders van zijn kleindochter, hieronder moeten lijden. Regelmatig bezoekt hij haar graf.

Aantjes is niet tevreden als hij op zijn leven terugkijkt. Dat zit niet in zijn aard. Naar eigen zeggen heeft Aantjes nu in plaats van een angstgeloof een ‘vertrouwensgeloof’. Hij gelooft dat God goed is en dat hij na zijn dood in Zijn goedheid terechtkomt. Maar de gereformeerde Bonder in hem fluistert nog steeds: ’Je weet het niet zeker’. Herman heeft een openhartig gesprek met een man die een bewogen leven achter de rug heeft.

Politiek drama bij de EO: De val van Aantjes, tweedelige serie over de opkomst en ondergang van CDA-politicus Willem Aantjes

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: