Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Hij moet dood!

Als je bent opgegroeid met Bijbelverhalen dan zijn sommige woorden en zinnen er zo ingesleten dat je ze haast woordelijk kunt opdreunen, zonder dat je misschien wel doorhebt wat je leest. Zonder dat het je ook echt ráákt. Als er iets is dat zou moeten raken, dan is het deze dag: Goede Vrijdag. De dag waarop wereldwijd de dood van Jezus die gekruisigd werd gevierd wordt. Ds. Mirjam Kollenstaart laat deze dag dichtbij komen en stelt je voor een keus.

Als je de woorden van de bijbel voor het eerst hoort of er nog niet zo vertrouwd mee bent, dan klinken de verhalen nog onwennig. Maar als je bent opgegroeid met de Bijbelse verhalen, dan zijn sommige woorden en zinnen er zo ingesleten dat je ze haast woordelijk kunt opdreunen zonder dat je misschien wel doorhebt wat je leest. Zonder dat het je ook echt ráákt.

Als er iets is dat zou moeten raken, dan is het deze dag: Goede Vrijdag. De dag waarop wereldwijd de dood van Jezus aan het kruis gevierd wordt.

Aan deze executie gaat een veroordeling vooraf. En de veroordeling komt tot stand – niet door overtuigende bewijslast, maar door een keiharde, niet-onderhandelbare eis. Jezus is gevangengenomen en nog dezelfde nacht begint zijn proces. Een moeizaam proces, want Pilatus moet recht spreken – hij kan het niet. Hij durft het niet. Hij weet ook wel dat de Joden Jezus niet voor niks naar hem hebben gebracht. Pilatus vindt geen belastend bewijs waardoor de doodstraf gerechtvaardigd zou zijn:

 “…ik zal hem straffen, maar daarna laat ik hem vrij.’ Maar de mensen schreeuwden allemaal: ‘Weg met ​Jezus! Laat Barabbas vrij!’  Barabbas zat in de ​gevangenis​ omdat hij iemand vermoord had tijdens een opstand in ​Jeruzalem. Opnieuw zei ​Pilatus​ tegen de mensen dat hij ​Jezus​ wilde vrijlaten.  Maar de mensen schreeuwden: ‘Jezus​ moet dood! Hij moet aan het ​kruis.’ Toen zei ​Pilatus​ voor de derde keer: ‘Waarom moet ik ​Jezus​ laten doden? Hij heeft toch niets verkeerds gedaan? Ik zal hem straffen, en dan laat ik hem vrij.’ Maar de mensen begonnen nog harder te schreeuwen: ‘Jezus​ moet aan het ​kruis!’” (Lucas 23:16-23 Vertaling:BGT)

Het kan je niet schelen hoe of waarom, maar hij moet dood. Het kan je niet schelen als dan die meedogenloze moordenaar op vrije voeten komt. Het kan je niet schelen dat je daarmee bloed aan je handen krijgt. Hij. Moet. Dood. Met z’n alleen drijf je ‘m in een hoek. 

Nog twee…

Jezus moet dood, maar er zijn er nog twee die dood moeten. Die twee hebben het echt verdiend, dat geeft de ene zelf toe. Maar die misdadiger wijst de ander erop dat Jezus niets heeft gedaan. Het geschreeuw van de menigte echoot nog na en de ene misdadiger doet er een schep bovenop door Jezus belachelijk te maken: ‘Je had toch altijd zo’n grote mond? Je had toch altijd zoveel praatjes – jij zou de boel toch wel eens even komen redden?! Nou, ga je gang!’

Maar de andere misdadiger zei: ‘Houd toch je mond! Ook jij hangt aan een ​kruis, ook jij zult snel dood zijn. Ben je niet bang voor God? Wij zijn misdadigers en hebben onze straf verdiend. Maar ​Jezus​ heeft niets verkeerds gedaan.’ En tegen ​Jezus​ zei hij: ‘Wilt u aan mij denken wanneer u koning bent in de hemel?’ Jezus​ antwoordde: ‘Luister goed naar mijn woorden: Vandaag nog zul jij bij mij in de hemel zijn.’ ( Luc.23:40-43)

Aanklagen of smeken

Daar lijkt een onoverbrugbare kloof tussen te zitten. Het is Jezus zelf die de kloof overbrugd heeft. Met zijn houding, zijn reacties. Of soms juist zijn gebrek aan reageren. Want op al het schreeuwen reageert hij niet. Hij weet dat het geen zin heeft om tegen schreeuwers in te gaan. Maar op het smeken reageert hij liefdevol, concreet, direct.

Goede Vrijdag stelt ons voor de keuze: welke Jezus willen wij zien – de zwijgzame Jezus of de liefdevolle Jezus. Het is duidelijk wat we moeten doen: niet langer Jezus aanklagen en beschuldigen vanwege alle ellende in deze wereld en in ons leven, maar Jezus smeken om het leven in zijn nabijheid. 

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: