Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Dromen over morgen

Ds. Paul Visser gaat in op het visioen van Johannes (Openbaringen 7: 9-17). Het is namelijk nogal wat, wat Johannes allemaal ziet en later beschrijft in de Bijbel. Een openbaring waarin het gedaan is met alles wat het leven afknijpt, stukmaakt en ons naar beneden drukt. Een plek waar geen tranen vloeien. Wat een hoopvol vooruitzicht.

Ik heb er gewoon zin u in het licht van Pasen even mee te nemen in dat geweldige wat ons wacht... Het is niet zomaar een idee van mij, de Opgestane zelf begon er ooit mee toen Hij aan Johannes de nodige visioenen liet zien en tegen Hem zei: ‘Kijk... daar gaat het heen!’ Dat was niet iets voor hem alleen. Jezus zei: ‘Schrijf het op... en deel het met je broeders en zusters, overal, uitgerekend als ze het moeilijk hebben zodat ze de moed erin houden... er blij van worden, zullen lachen door de tranen heen..., blijven zingen hoeveel er ook te klagen is... (Openbaring 7: 9-17)

Zeg nu eerlijk: dit is toch een visioen om van te dromen?!

wit gewassen in bloed van het Lam

Sowieso dat idee , die ontelbare menigte, overal vandaan.. Was en ben je hier nog al een enkeling, daar is het voorbij. Daarbij, hoe verschillend deel samen je in zelfde liefde en en overwinning... kijk maar:

Iedereen is in een wit gewaad gekleed. Hoe ze daaraan komen? Het wit gewassen in bloed van het Lam. Ze zijn de liefde van Jezus op het spoor gekomen, hebben bij Hem vuile ingeleveren en en kregen deze schoon van Hem terug. Dat maakt het zo geweldig! niemand is daar omdat die goed genoeg was . We zijn daar straks niet met een stel braverikken, halve heiligen, maar met doodgewone mensen, van 100 in een rij. Niemand zal op een ander neerzien, niemand hoeft naar iemand op te kijken: we ontmoeten elkaar daar omdat we begenadig zijn. Dáárin zullen we elkaar herkennen... en alles met elkaar hebben. Elk verschil is verdwenen en we zien er allemaal even gaaf en feestelijk uit!

Ieder heeft een palmtak in de hand Een palmtak is het teken van victorie. Strijd en lijden zijn voorgoed te boven gekomen.

Zo wordt even later ook geantwoord op de vraag: ‘waar komen ze vandaan?’ Zij komen uit de grote verschrikkingen, verdrukkingen...! Je denkt in eerste instantie dan aan broeders en zusters die zwaar te lijden hebben gehad onder hun geloof, en terecht... daar zal Johannes ook aan hebben gedacht. Hij kreeg er zelf ook een staartje van mee, verbannen als hij was naar Patmos.

En breder, het geldt iedereen. Wie herkent het niet... in ziekte, verdriet en verlies? En wat dacht je van de deadlines en stress waardoor je soms onder druk wordt gezet. Nee, ik zou niet graag ruilen... maar ik begrijp men dat andersom ook lang niet altijd wil. Hoe dan ook, er komt een dag dat het gedaan is met dat alles wat het leven afknijpt, stuk maakt, ons naar beneden drukt en het eindelijk wordt zoals God voor ogen stond. Leven en overvloed... om blij van te worden, om eeuwig van te zingen.

Leven te over...

Even denk je: dat wordt daar straks een soort eeuwige kerkdienst. Zo lijkt het ook als je Openbaring 7:15 leest. Daarom staan ze voor de troon... Je moet er niet aan denken... althans ik niet. Zo is het ook niet bedoeld. In beeldende taal wordt uitgelegd dat wij daar voorgoed thuiskomen en bij God zijn, het leven in de vreemde voorbij...  Kwam en zat er hier geregeld nodige tussen God en mij, daar is dat voorbij. Voor eens en altijd is het tussen Hem en mij oké, goed!

Ergens anders staat het andersom: in het nieuwe Jeruzalem is er geen tempel meer. Er is niet langer ene een speciale plek, maar heel die stad, heel het leven leef je met Hem. Het wordt daar overvloed. (Openbaring 7:16)

De Herder die ooit Lam werd
zal als Lam nu onze Herder zijn
naar bronnen van levend water.

Leven te over... als nooit te voren, en ten overvloede staat er: En God zal alle tranen wissen. Ik zou ook werkelijk niet weten, wat daar nog te huilen valt.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: