Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Focussen!

Herken je die tijd nog van je eerste liefde voor God? Hoe enthousiast je over Hem was? Je nam de tijd voor gebed. Je vond het heerlijk om uit de Bijbel te lezen. Je liet je door God leiden en sprak graag over Hem met anderen. Toch kwam ongemerkt de klad in je geloofsleven. Te druk. Te moe. En daarom is volgens ds. Paul Visser juist die zevende dag zo belangrijk. De dag waarop alle focus naar God uitgaat.

Soms kun je zo in beslag genomen worden door al je bezigheden, dat je als gelovige als vanzelf focus je verliest. Je rent van hot naar her, de e-mails en apps blijven komen, je moet allerlei ballen tegelijk in de lucht houden en zakt elke avond uitgeteld in je stoel of rolt moe en uitgeput in bed. Allang blij dat je het weer net aan gered hebt die dag. Logisch dat je dan de focus zomaar kwijtraakt. De focus op Jezus... de focus van de Geest.

Door de Geest raakte je op Hem gericht. Je zag je leven in Zijn licht en werd daar helemaal vrolijk van. Het was de tijd van de eerste liefde, van de enthousiaste omgang met Hem. Je nam tijd voor het gebed, las graag uit de Bijbel, en liet je in je denken en doen graag door Hem leiden. Je had het er graag met anderen over.

Ongemerkt kwam de klad erin, ging het vuur eruit en verlepte de liefde. Focussen op Jezus gaat blijkbaar nooit vanzelf. Dat kan ook gebeuren als je intussen al met pensioen bent en de agenda lag niet meer zo gevuld is. Eerlijk gezegd loop ik er ook zelf tegenop. Druk in de weer voor de zaak van Christus, kan mijn ziel de focus op Hemzelf verliezen. Niet zo fraai, maar wel waar.

Een noodzakelijke tussenkomst

Ook Israël liep dat gevaar. Op Gods bevel moest het land in bezit genomen worden, om daar als Zijn volk uit en voor Hem te leven. Maar de hectiek die dat met zich meebracht nam hen zo in beslag dat die focus op de achtergrond raakte. Vandaar dat Jozua een samenkomst belegde. Je leest hierover in Jozua 8:34,35.

Mooi is dat! Jozua kende zijn pappenheimers. Vandaar zijn actie om tussen de bedrijven door weer even bewust met elkaar te focussen, om hun hart bij Gods hart te houden, en het al luisterend als het ware te resetten. Ze moesten opnieuw beseffen wat wel en niet deugt, wat stuk maakt en goed doet, en wat zegen geeft en vloek nalaat. Jozua besefte: dit is geen overbodige luxe maar een broodnodig intermezzo.

Zondag…

Maar wat goed dat er na elke zes dagen een zevende is, om bij alles wat we omhanden hebben van Hogerhand de handen vrij krijgen, en ons rond het evangelie en bij brood en wijn te focussen op de Gekruisigde en Opgestane. We worden bij de genade bepaald, waarvan we leven. We worden stilgezet bij de liefde die ons is overkomen in Jezus met Hem zijn we gestorven en opgewekt. We kunnen ons hart daaraan ophalen. Het is een dag om zuinig op te zijn, te heiligen, om ons af te zonderen, het vuurtje van die eerste liefde te voeden en brandende te houden.

Weet je wat zo mooi is: die zevende dag is voor ons de eerste van de week. Het helpt om gefocust op Hem de nieuwe week in te gaan.

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: