Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Bert van Leeuwen laat het verhaal achter wachten op een donor zien

Bert van Leeuwen

In het nieuwe EO-programma De 100 ontmoet Bert van Leeuwen mensen die wachten op een orgaan- of weefsel- transplantatie. In de eerste aflevering komen ze voor het eerst bij elkaar om hun verhaal te vertellen. Bert trekt daarna een jaar met hen op, zoals we in 2021 zullen zien in het vervolg van dit programma.

Sommige deelnemers wachten al jaren op een geschikte donor. Volgens gegevens van de Transplantatiestichting staan er op dit moment in Nederland 1283 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Misschien putten ze hoop uit de nieuwe donorwet, die op 1 juli is ingegaan. “Die wet betekent dat je in principe donor bent,” legt Bert van Leeuwen uit, “tenzij je dat niet wilt. In dat geval moet je dus actie ondernemen.”

Vind je dat zelf een verbetering?
“Ik hoop vooral dat het mensen aanspoort een bewuste keuze te maken, of ze nu donor willen worden of niet. Het goede van de nieuwe wet is dat je min of meer gedwongen wordt erover na te denken.”

‘Keuze niet uitstellen’
“In de loop der jaren heb ik vaak van mensen gehoord dat het er nooit van is gekomen: dat ze eigenlijk wel donor wilden zijn, maar de keuze voor zich uit schoven. Als mensen geen donor willen worden, respecteer ik dat ook, maar ik wil in De 100 wel graag de verhalen laten zien van mensen die wachten op een transplantatie.”