Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Piloot in Papoea: kwetsbare vrachtjes veilig vleugels geven

Papoea is thuis voor het gezin Van Dijk

Pieter van Dijk is piloot in Papoea. Hij was als kind al gek van vliegen, maar koos voor een zeker bestaan als biologiedocent. Totdat hij op zijn vijfentwintigste op een kruispunt in zijn leven kwam. 

Pieter was al even biologiedocent op een middelbare school, maar Pieters jongensdroom om piloot te worden bleef kriebelen. Hij wilde zo graag in Gods koninkrijk gaan werken en dat combineren met zijn fascinatie voor de vliegerij. Dat kon bij MAF. Op zijn vijfentwintigste las hij dat je bij MAF maximaal 25 jaar oud mocht zijn om aan de opleiding te beginnen. ‘Hurry up dan’ stimuleerde zijn vrouw Anja hem. Uiteindelijk mocht Pieter de opleiding gaan doen. Inmiddels vliegt hij al weer jaren voor MAF op Papoea.

Vuur in zijn buik

Daar zit hij regelmatig te jubelen achter de stuurknuppel. En staat elke ochtend op met vuur in zijn buik, zo dankbaar dat hij dit werk mag doen. De natuur is ook zo overweldigend. Dan vliegt hij weer eens over zo’n schitterend koraalriff en moet hij echt even in z’n arm knijpen. Is dit echt? Mag hij de vaardigheden die hij van God heeft gekregen echt zo inzetten voor Zijn koninkrijk?

Roepen en wijzen

Pieter is meestal nog geen week op verlof in Nederland, of het begint alweer te jeuken. Anja moet er altijd om lachen, maar dan wil hij weer de lucht in. Zijn kinderen zijn met hetzelfde sop overgoten. Zit de familie rustig aan tafel te eten, horen ze een vliegtuig overkomen en staan ze allemaal in de tuin te roepen en te wijzen wat voor type het is.

Veiligheid voorop

Hij mag er dan volledig op zijn plek zitten achter de stuurknuppel, vliegen op Papoea is een risicovolle aangelegenheid. Het extreme weer, de hoge bergen en de slechte landingsstroken leiden vooral bij commerciële vluchten regelmatig tot ongelukken. Daarom is hij zo blij met het beleid van MAF, waar veiligheid in alle gevallen voorop staat. Zodat hij zijn kostbare en kwetsbare vrachtjes patiënten, artsen en zendelingen veilig vleugels mag geven.

Lees ook het grote Visie interview met Pieter en Anja >