Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Vliegen in Suriname: Andy Bijkerk landt op knollenvelden voor het evangelie

Suriname is thuis voor het gezin Bijkerk

Hij gaf zijn fantastische job als adjunct-directeur op voor Suriname. En hij vertrok met zijn hele gezin uit hun heerlijke woonboerderij aan de Linge. Nu vliegt Andy Bijkerk als piloot van hulpvluchten naar stukjes Surinaamse jungle waar verder bijna niemand landen wil. Omdat God hem riep. 

Het was op een onverwachte ambulancevlucht boven het uitgestrekte regenwoud van Suriname. Een meisje van nog geen jaar had uitdrogingsverschijnselen. Ze moest met grote spoed naar het ziekenhuis in Paramaribo gevlogen. Andy was met zijn propellervliegtuigje geland op zo’n typisch knollenveld wat hier voor landingsbaan door moet gaan. Het weer, vaak zo veranderlijk, stelde hem deze keer gelukkig niet voor verrassingen. 

"Haasten hoeft niet meer"

Zoals altijd werd hij overspoeld door een gevoel van vrijheid bij het weer loskomen van de grond. De verpleger, hijzelf en hun kwetsbare vrachtje scheerden over duizend kleuren groen. Totdat Andy opeens de hand van de ambulancebroeder op zijn schouder voelde. “Haasten hoeft niet meer piloot. Ze is overleden.”    

Geen rozengeur en manenschijn

Hij weet dan wel zeker dat God hen door preken en bijbelteksten heen naar Suriname riep, dat wil dus niet zeggen dat alles hier rozengeur en maneschijn is. De Surinaamse economie staat er bijvoorbeeld zo erbarmelijk voor, dat Andy en zijn collega’s uit geldgebrek veel minder medische vluchten kunnen maken dan eigenlijk nodig is. Dan zijn er soms ook nog de problemen aan het thuisfront. Zoals toen puberzoon Mark totaal geen aansluiting vond bij zijn Surinaamse leeftijdsgenoten. En daar erg onder leed.

Roeping als fundament

Toch hebben Andy en zijn vrouw Jacoline nog geen moment terugverlangd naar hun comfortabele Nederlandse leventje. Hun roeping vormt het fundament, dat alle stormen in hun bestaan kan weerstaan. Ook al komt zijn hulp dan soms te laat, daar staan zoveel dankbare vluchten tegenover. Zoals toen met de Indiaanse kerkleiders, die hij na hun Bijbelschool terug naar hun dorpen in de jungle vloog. Toen kwamen zijn piloten-jongensdroom, vliegtalent en verlangen om het evangelie te verspreiden helemaal samen. 

En daar hoopt hij nog heel lang mee door te gaan. Totdat God hen elders roept natuurlijk.