Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Stephan Sanders

Anderhalf jaar geleden stapte schrijver/columnist Stephan Sanders, na een lange periode van ongeloof, de Amsterdamse Sint Nicolaaskerk binnen om schichtig plaats te nemen op een van de achterste banken. Hij had besloten te gaan 'proefgeloven'. Als jongetje van een jaar of veertien gooide Stephan Sanders een steen tegen een kruis op het kerkhof. Hij was woedend op God, omdat zijn moeder borstkanker had. Tegenwoordig ziet hij God niet meer als een regelneef die over het menselijk lijden gaat, maar als een mysterie waaraan de gelovige zich moet overgeven, zonder te weten waarom. Voor een intellectueel die de dingen graag beredeneert, is dat een stevige worsteling. Een gesprek over verrijzenis, de kunst van het knielen en het uitschakelen van de camera in je hoofd.

Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

Stephan Sanders

Het geloof was niet aanwezig in het bestaan van schrijver Stephan Sanders. Nadat zijn moeder een aantal jaar geleden overleed, kwam daar langzaam verandering in. Ongeveer een jaar geleden besloot hij een jaartje op proef naar de kerk te gaan. Nu wil hij niet meer zonder. EO-presentator Tijs van den Brink praat met hem in het Radio1-programma Dit is de Dag.

Het geloof was er gewoon niet bij Sanders. Maar alles werd anders na het overlijden van zijn moeder, vertelt hij. "Die uitvaart, dat moet je de katholieken meegeven, dat kunnen ze ontzettend goed. In die tijd heb ik voorzichtig het idee toegelaten dat het geloof niet krankzinnig is".

Kans
Om het een kans te geven besloot hij een jaar geleden om wekelijks naar de kerk te gaan. Vrienden en kennissen waren verrast. "De moedigsten zeggen: wat is dit voor onzin. Anderen zeggen dat ze het nooit achter me gezocht hadden. De meeste mensen zwijgen er fatsoenshalve over. Maar er komen ook mensen naar mij toe die met mij mee willen."

Lees meer op Visie Online

 

Vier lessen

Tijs van den Brink met beeld van Jezus Christus

Dit zijn de vier lessen die Tijs heeft geleerd door het maken van dit tv-programma...

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: