Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Pieter Jan Leusink

Tijs van den Brink praat met dirigent Pieter Jan Leusink over zijn kerkelijke verleden en over de rol die het geloof in zijn leven heeft gespeeld.

Voor dirigent Pieter Jan Leusink is het nu hoogseizoen: hij dirigeert de Matthäus-Passion. Muziek zit in zijn genen. Hij groeide op in een muzikaal, gereformeerd gezin. Na een schandaal in de kerk, waarbij de dominee mogelijk met catechisanten gekust zou hebben, vertrekt het gezin Leusink naar een andere kerk. Leusink is zesentwintig als hij de kerkdeuren achter zich dichtslaat. Jarenlang zoeken zijn ouders hem niet meer op. Als Leusink na zijn scheiding een nieuwe vriendin krijgt en ze samen zes kinderen moeten opvoeden, belt zijn vriendin bij zijn ouders aan. 'Ze zei: Jullie zijn zo christelijk, maar het is niet christelijk wat jullie doen. Toen kwamen ze weer. Eerst mijn moeder en later mijn vader.' Terugkijkend op zijn jeugd is Leusink zijn ouders ook dankbaar. Leusink is ervan overtuigd dat hij geen dirigent zou zijn, zonder die strenge opvoeding. 'Alle creativiteit is eruit geramd en het heeft me erg veel moeite gekost om die vrijheid terug te krijgen.' Op zijn ogenschijnlijke sterfbed doet zijn vader een onverwachte bekentenis.

Vier lessen

Tijs van den Brink met beeld van Jezus Christus

Dit zijn de vier lessen die Tijs heeft geleerd door het maken van dit tv-programma...

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: