Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Tooske Ragas

Tooske Ragas ging als klein meisje wekelijks met haar ouders naar de kerk. “Maar ik ben niet opgegroeid met het klassieke beeld van een God op de troon. Ik geloof nog steeds, maar dan wel in de kracht van de verhalen. Ik geloof niet dat Jezus letterlijk mensen genas of over water liep, ik geloof dat Jezus oog had voor mensen in een onmogelijke positie. Genezen is voor mij; God heeft deze mens meer mens gemaakt. Je kunt God ontmoeten in de ontmoeting met anderen.”

Geheim
Hoewel ze de Bijbel niet meer letterlijk kan geloven en ook niet meer kan geloven dat Jezus een historisch persoon is, kan Tooske het geloof toch niet loslaten: “Ik heb me wel afgevraagd ‘ben ik dan humanist ofzo?’, maar dat was het toch ook weer niet. Ik wil dat er iets is wat ons overstijgt. Zonder kerk en de bijbel mis ik dat niet onder woorden te brengen geheim. Ik heb ooit zelfs wel eens overwogen theologie te gaan studeren. Het is zoiets groots en onuitputtelijks.”

Thuis in de kerk
Recent hebben Tooske en haar man Bastiaan Ragas hun drie dochters laten dopen: “Dat wilden we eerder al doen, maar toen konden we geen kerk vinden waar we ons thuis voelden. Nu hebben we een gemeente gevonden waar wij én waar onze kinderen zich thuis voelen. We hebben ze verteld: met het dopen horen jullie bij de kerk en worden jullie onderdeel van het verhaal van God. Ze vinden de verhalen prachtig en zeggen tegen mij: ‘wow mama, Jezus kan over water lopen!’ Ik zie dat nu anders, maar laat het zo.”

Tooske vindt haar broer met het syndroom van Down een voorbeeld voor ons allemaal. Eigenlijk kunnen we allemaal een beetje ‘down’ goed gebruiken. Hoe dat zit? U hoort het in Adieu God?.

Adieu God?, zaterdag 30 augustus, 19.30 uur, Nederland 2

Vier lessen

Tijs van den Brink met beeld van Jezus Christus

Dit zijn de vier lessen die Tijs heeft geleerd door het maken van dit tv-programma...

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: