Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Stefan Groothuis

In Adieu God? vertelt Olympisch Kampioen op de 1000 meter schaatsen Stefan Groothuis aan Tijs van den Brink hoe zijn depressie een spirituele zoektocht in hem losmaakte. Groothuis zocht overal naar antwoorden. Hij stond zelfs op het punt om drugs uit te proberen, ook al kon hem dat als sporter zijn carrière kosten. Uiteindelijk was het niet de spirituele wereld die hem verder hielp en ook niet zijn protestantse achtergrond, maar de ontdekking van het atheïsme.

Steevast ligt er een dikke pil op het nachtkastje van Stefan Groothuis. Hij heeft op trainingskampen en toernooien altijd een portie filosofische boeken paraat. Het kostte hem zijn laatste beetje geloof in God en ook in de vrije wil gelooft hij inmiddels niet meer. Dit soort inzichten maken hem echter niet pessimistisch. “Voor mij was het een bevrijding om te ontdekken dat mijn depressie niet mijn eigen schuld was, of kwam doordat ik een slechte ziel had of iets dergelijks.”

Hoewel hij zijn geloof kwijt is, heeft de kerk nog wel zijn interesse. Hij is onder de indruk van de functie die de kerk heeft in het dorp waar hij opgegroeid is. Als er een kerk zou zijn waarin gelovigen en niet-gelovigen samen zouden kunnen komen zonder te preken, zou hij zich er wel bij willen aansluiten.

Adieu God?, zaterdag 26 juli, om 19.30 uur, Nederland 2

Vier lessen

Tijs van den Brink met beeld van Jezus Christus

Dit zijn de vier lessen die Tijs heeft geleerd door het maken van dit tv-programma...

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: