Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Jochem van Gelder

In de eerste aflevering van deze nieuwe serie vertelt Jochem van Gelder over zijn jeugd met zijn katholieke vader. “Als kind wilde mijn vader Paus worden en hij zou nog een hele goede geweest zijn ook.” Juist zijn vaders herseninfarct was voor Van Gelder de reden om zijn laatste beetje geloof in God definitief te verliezen.

Jochems vader kreeg in 2005 een herseninfarct, waardoor hij vreselijk geleden heeft en niet meer kon spreken. De manier waarop hij zijn noodlot droeg, maakte indruk op Jochem. “Ik denk dat dat door zijn geloof kwam.” Voor Jochem was dat herseninfarct echter het moment waarop hij zijn laatste beetje geloof in God definitief verloor. “God, kom nou op, als er nou iemand is die altijd onvoorwaardelijk bijna je rechterhand was, en je laat hem dit gebeuren…” Na een paar stevige vloeken bedacht hij: “Ik ben boos op iemand die er niet is. Ik moet het zelf doen in dit leven.” De confrontatie met zijn angst voor de dood maakt echter een onverwachte reactie in hem los.

Adieu God? Zaterdag 31 mei, om 19.30 uur, Nederland 2

Vier lessen

Tijs van den Brink met beeld van Jezus Christus

Dit zijn de vier lessen die Tijs heeft geleerd door het maken van dit tv-programma...

Dankzij jou

Veel programma's die de EO maakt, zijn mogelijk dankzij leden. Wil jij ook meedoen? Velen gingen jou al voor.
Samen voor een christelijk geluid in de media! Kijk wat jij kan doen: