Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Programma's

terugblik: Protestantse Estafette, richting de Domkerk

4 november 2017

In de aanloop naar 31 oktober was er het afgelopen jaar een heuse estafette aan activiteiten. Protestantse kerken organiseerden activiteiten waarbij het stokje elke maand weer aan een andere provincie werd doorgegeven. En omdat iedereen niet overal bij kan zijn, doen we op 500 jaar.nl de Estafette versneld nog eens over. Dit is het vierde en laatste verslag.

Via het westen naderen we het midden van het land: de Domkerk in Utrecht waar op 31 oktober de Nationale Viering 500 jaar Reformatie plaats vond. 

In juni waren er verschillende activiteiten in Zuid Holland onder het motto “Dwars durven zijn” met een druk bezocht debatavond in de St. Janskerk in Gouda met ondermeer professor Herman Selderhuis en Tijs van den Brink. Later in juni stond in Weesp in Noord Holland protestantse kerkmuziek centraal

De estafette ging de afgelopen maand verder in Utrecht waar alles draaide om geloofsoverdracht. Passender kan bijna niet want het verhaal gaat verder. Het stokje wordt doorgegeven.

En zo eindigt de estafette bij de tekst waarmee de liturgie van de Nationale Viering 500 jaar Reformatie op 31 oktober j. begon. Preses Karin van de Broeke van de Protestantse Kerk legt in haar welkomstwoord uit welke weg protestanten gaan.

“Samen met anderen zoekt de Protestantse Kerk een weg van gerechtigheid en vrede te gaan. Viering van 500 jaar reformatie is niet alleen historisch de moeite waard, maar vooral omdat er ook voor de toekomst iets te verwachten valt van het vernieuwingsproces dat op gang gebracht is. Telkens weer kunnen kerk en samenleving zich oriënteren op God die mensen draagt en uitdaagt met het visioen van een land waar het leven goed is voor ieder. De Geest helpt ons te getuigen van de hoop die in ons is. Ik hoop en vertrouw erop dat de Nationale viering ons allen inspireert en bemoedigt”.

Dat die bemoediging een nieuw begin mag zijn voor velen om het geloof van harte te omarmen en elkaar te begroeten als broeders en zusters.   

Zondag 5 november is er bij de EO  op NPO2 een registratie van de Nationale Viering 500 jaar Reformatie te zien.  Liturgie en foto’s van deze dienst zijn hier te vinden.