Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Programma's

De beweging gaat door met Onno van Dijk!

10 november 2017


De reformatie bracht mensen in beweging en vanaf vorige week is het hier ook mogelijk middels een poster te laten zien wat jijzelf of iemand uit je omgeving in beweging brengt. 


Predikant Yvonne Bos maakte een poster voor Onno van Dijk, die na de recente vernieling van het meer dan 300 jaar oude orgel in de Lutherse kerk in Alkmaar niet bij de pakken neer ging zitten maar op de bres sprong om direct fondsen te werven voor de restauratie. 

Filmscenario

Het lijkt wel een filmscenario; twee inbrekers vluchten na het afgaan van een alarm met een buit een eeuwenoude kerk in en verstoppen zich in de orgelkast. De dieven worden opgepakt, maar de schade aan het orgel is enorm. 35000,- euro is er nodig om het orgel weer te herstellen en dat terwijl de kostbare restauratie van het Müller orgel net was afgerond. Om het geld voor de eerste restauratie bij elkaar te krijgen had de kerk maandenlang een beroep gedaan op alle betrokkenen van de kerk, en nu leek alles voor niets te zijn geweest. 

Hoe een feestmaand een drama werd

Dit alles gebeurde afgelopen maand, waarin 500 jaar reformatie ook in de kerk in Alkmaar gevierd werd. 'Ik kan dit bijna niet met droge ogen vertellen'. zegt Yvonne. En feesten en drama's hebben eerder dicht bij elkaar gelegen in de historie van deze kerk: toen het gebouw aan de Oudegracht 325 jaar geopend werd was er vier dagen later een enorm zware aardbeving in Alkmaar. Wonder boven wonder kwam de kerk er ongeschonden uit. 

'Muziek is misschien wel de hoofdmoot van geloof in onze tijd', zegt Yvonne, 'Juist daarom is het orgel zo belangrijk. Oktober 2017 was voor ons een verdrietige maand, maar wie weet lukt het weer om met genoeg mensen in beweging te komen en dit drama achter ons te laten. Onno gaf hiervoor al een voorzet en wie weet volgen er meer!'


Jouw verhaal op 500jaar.nl? 

Geïnspireerd door het verhaal van Onno en Yvonne? Maak hier dan zelf een poster en wie weet is jouw verhaal hier binnenkort ook te lezen!