Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Programma's

Terugblik: Protestantse Estafette, het Oosten

28 oktober 2017


In de aanloop naar 31 oktober was er het afgelopen jaar een heuse estafette aan activiteiten. Protestantse kerken organiseerden activiteiten waarbij het stokje elke maand weer aan een andere provincie werd doorgegeven. En omdat iedereen niet overal bij kan zijn, doen we op 500 jaar.nl de Estafette versneld nog eens over. Vier keer een terugblik op het afgelopen jaar. Niet helemaal in chronologische volgorde. Maar het estafette-gevoel hoeft er niet minder om te wezen. Dit keer buigen we naar het oosten waar in december 2016 en januari 2017 het protestantse licht scheen in de duisternis en het estafettestokje de ronde ging.

Gelderland

In de provincie Gelderland werd 500 jaar Protestantisme verbonden met kerst. In Apeldoorn was er een tentoonstelling “Kerst met Luther”. En er waren Vespers in Nijmegen. Muziek en Luther gaan prima samen.

Overijssel 

In Overijssel ging het over ethische vragen en eigenwaarde. De vraag “Hoe goed moet je eigenlijk zijn?” was het thema bij twee programma’s in Garderen en Deventer. Een Gelderse voorname protestantse personage uit de tijd van Reformatie kwam tot leven: de pastoor van Garderen, Jan Gerritszoon Versteghe die vanwege zijn protestantse preken levenslang gevangen werd gezet . Uiteindelijk vlucht hij naar Duitsland. Hij schrijft "Der Leken Wechwyser" dat in 1554 wordt uitgegeven. Hij schrijft dit boek onder de schuilnaam Joannes Anastasius Veluanus, oftewel "Jan, de verrezen Veluwenaar". In Gelderland stond de estafette stil bij zijn leven en zijn werk.