Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Programma's

Terugblik: Protestantse Estafette: Het Noorden

20 oktober 2017

Als een lopend vuur richting 31 Oktober : het Noorden

In de aanloop naar 31 oktober was er het afgelopen jaar een heuse estafette aan activiteiten. Protestantse kerken organiseerden activiteiten waarbij het stokje elke maand weer aan een andere provincie werd doorgegeven. En omdat iedereen niet overal bij kan zijn, doen we op 500 jaar.nl de Estafette versneld nog eens over. Vier keer een terugblik op het afgelopen jaar. Niet helemaal in chronologische volgorde. Maar het estafette-gevoel hoeft er niet minder om te wezen. Dit keer gaan we naar het Noordelijke Provincies: Groningen, Friesland en Drenthe.

Groningen 
In Groningen stonden op 4 maart protestantse vrouwen centraal. In de feestelijke bijeenkomst “goede genade wat een portretten” passeerden ze de revue. Niet alleen de vrouwen die in het verleden van naam en faam waren maar ook vrouwen die nu het protestantisme vormgeven traden voor het voetlicht.

Friesland 
Een maand later was Friesland aan de beurt. De estafette werd voortgezet in en rond Franeker op 8 april met een volle dag aan acitiviteiten. Kees Posthumus en Juul Beerda brachten Luther en zijn tijdgenoten tot leven met muziek van het Fries Symfonie Orkest. Overdag waren er verschillende lezingen, colleges en tentoonstellingen. Even leek het alsof Franeker weer een theologische faculteit had.

Drenthe
Voor een terugblik op Drenthe begeven we ons in de maanden januari en februari met verschillende activiteiten in onder meer IJhorst, Assen, en Rolde. Opvallend was de activiteit in de laatste plaats. In de Jacobuskerk waar de eerste grote protestantse kerkvergadering in Drenthe plaats vond (1598) was op 5 februari een feestelijke middag gehouden met Bachcantate en lezingen over protestantse spiritualiteit.