Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Programma's

Spaanprijs voor Kees Posthumus

18 oktober 2017

Kees Posthumus is de winnaar van de tweejaarlijkse Spaanprijs, een prijs voor vernieuwers van het kerkelijk en geestelijk leven in Nederland. Hij ontvangt deze prijs voor zijn werk als theatermaker. Kees weet kerkelijke en bijbelse personages op geweldige wijze tot leven te wekken.  Op 31 oktober ontvangt hij de prijs. Momenteel brengt Kees een voorstelling over 500 jaar Protestantisme in kerken op de planken “Kom naar voren” over 500 jaar reformatie.  Op 5 novermber is Kees ook te gast bij Marleen Stelling in het Vermoeden op NPO 2 om 11.30 uur. 500jaar.nl sprak alvast met hem.  

Wat heb je met Luther?

Weinig. Hij was dapper, ongetwijfeld, en slim. Maar ik zie de Reformatie als een proces waar velen hun bijdragen aan leverden. Niet alleen Luther, ook zijn vrouw Katharina van Bora, Johannes Calvijn, Menno Simonszoon, Arminius, Menso Alting, Christoffel Plantijn.

Hoe ziet je voorstelling over Luther eruit?

Ik presenteer tien helden en heldinnen uit de tijd van de Reformatie, bekende en minder bekende. Zij vertellen hun verhaal bij een historisch voorwerp uit de 16e eeuw. En zij zingen een liedje uit hun tijd. Bijvoorbeeld: Luthers vrouw Katharina van Bora vertelt over de hamer waarmee Luther de stellingen op de deur spijkerde. Hoe leuk is dat: wij hebben de hamer van iets dat niet gebeurd is! En zij zingt over hoe Luther en zij elkaar ontmoetten, op de melodie van 'De nozem en de non': De monnik en de non.

Waarom speel je graag Bijbelse personages en personen uit de kerkgeschiedenis?

Ik wil laten zien dat Bijbelverhalen verhalen van hier en nu zijn, niet enkel verhalen van daar en toen. Zij raken rechtstreeks ons leven, ons geloof, de manier waarop wij in de wereld staan. Ook de personen uit de kerkgeschiedenis laten ons opnieuw naar onszelf kijken: hoe dapper zijn wij, hoe vasthoudend, hoe tolerant? Bij het schrijven en ook tijdens het spelen van de voorstellingen krijgen die verhalen en personen steeds meer diepte voor mij.

Hoe protestants ben je?

Op een schaal van 10? 6. Ik leef en werk vanuit de oecumenische gedachte en voel mij ook thuis in andere kerken. In de voorstelling zit de huishoudster van een pastoor, die vertelt over hoe haar meneer pastoor gedwongen werd protestants te worden. En ik zing in de voorstelling 'bepleit vanuit je tenen, voortaan de oecumene'. Zelf ben ik lid van een oecumenische basisgemeente, hier in Apeldoorn.

Je hebt de Spaanprijs  gekregen hiervoor, wat ging als eerste door je heen toen je hoorde dat je deze prijs zou krijgen

Wat een grote eer! En wat een illustere voorgangers heb ik...