Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Programma's

Doe de test: Welke protestant ben jij?

12 oktober 2017

 

Doe de Protestantentest!


Vijfhonderd jaar protestantisme is eigenlijk niet in één zin samen te vatten. Het protestantisme is namelijk al vijf eeuwen lang een lappendeken van kerken, personen, predikanten, verenigingen, dorpen, steden en organisaties. En omdat “de” protestant niet bestaat, heeft de Protestantse Kerk een test ontwikkeld. Met deze test kom je er zelf achter welke protestant uit 500 jaar protestantisme het dichtst bij jou staat.

 

Een spade dieper graven.

De test is ook een manier om een spade dieper te graven in het protestantse erfgoed. Want je kunt zomaar op iemand lijken die op het eerste gezicht niet zo bekend is. De Protestantse Kerk checkte de afgelopen maanden zelf ook bij prominente 21ste eeuwse protestanten wat hun uitkomst van de test was. Zo lijkt predikant en EO presentator Elsbeth Gruteke op de calvinistische theoloog Kohlbrugge. En dat is dan weer een mooie aanleiding om je te verdiepen in de gedachten van deze grote protestantse denker. Maar je kunt ook uitkomen bij een naam die bredere bekendheid geniet zoals Bach of Luther.

 

Nog even testen

Bij de opnamen van het radioprogramma ‘Nog even zondag’ kon de redactie het niet nalaten. In dit nieuwe radioprogramma op NPO radio 5 neemt Marleen Stelling in de uitzending het zondagsgevoel door met protestanten van diverse pluimage.  De gasten nog even de protestantentest laten doen na afloop leek dan ook beslist logisch. Predikant Martijn van Leerdam blijkt op Wilhelmina te lijken. Zij was loyaal en standvastig. Je kunt zelf ook checken of dit klopt voor deze kersverse Amsterdamse dominee, want online kun je het gesprek met hem beluisteren. En aankomende zondag is dominee Jantine Veenhof te gast, zij bleekt te lijken op Menno Simons en Dietrich Bonhoeffer. Haar reactie: "Leuk, Bonhoeffer klopt zeker bij mij". 

 

Zelf doen

Wil je erachter komen welke protestant jij bent in het diepst van je gedachten? Hier vind je de test! En hieronder staat een tijdbalk met een overzicht van de protestanten op wie je kunt lijken. Ook zonder test interessante namen om nader te onderzoeken.