Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

500 jaar op televisie, het complete overzicht

20 oktober 2017

Met een speciale campagne en ruime aandacht voor het thema 500 jaar protestantisme op zowel radio, tv, in print en online, laat de EO tussen 28 oktober en 6 november de relevantie zien van het protestantisme voor de Nederlandse samenleving. Hoogtepunten zijn de muzikale tv-special In Holland staat een kerk op dinsdagavond 31 oktober op NPO1 en de registratie van de Nationale Viering 500 jaar Reformatie vanuit de Domkerk in Utrecht in aanwezigheid van Koning Willem Alexander op zondagochtend 5 november op NPO2. Hieronder volgt het complete overzicht van alle EO programma’s op tv rond 500 jaar Protestantisme


Zondag 29 oktober 

NPO 2 – 9.15 uur Nederland Zingt  Met als thema “bron van vreugde” wordt ook hier de betekenis van enkele Protestantse liederen uit de doeken gedaan.

NPO 2 – 9.55 uur De Kapel  Mirjam Kollenstaart gaat op 31 oktober voor in de Nationale Viering 500 jaar Reformatie. Op 29 oktober vertelt zij alvast in de Kapel over de betekenis van het Protestantisme

NPO 2 – 11.35 uur Het Vermoeden met Lutherkenner Katharine Kunter. Op Hervormingsdag (31 oktober) geeft Kunter de eerste Protestantse Lezing, een nieuw initiatief van de Protestantse Kerk. Als historica is ze gespecialiseerd in de bijzondere geschiedenis van de protestantse traditie en doet ze onderzoek naar de Reformatie in opdracht van de stad Worms. Hoe kan het aloude adagium Semper reformanda (altijd blijven hervormen) ons blijvend inspireren? In het kader van de 500ste verjaardag van de Reformatie, schreef Kunter ‘500 jaar Protestantisme’. 

NPO 2 – 23.45 uur Verlangen naar veiligheid – in gesprek met Beatrice de Graaf. Welke gedachten leven in het protestantisme over de toekomst? Hoogleraar en en terrorisme expert Beatrice de Graaf gaat in de Utrechtse Jacobikerk met Tijs van den Brink in gesprek over het verlangen naar veiligheid. Is het einde van kwaad mogelijk? Voor de Protestantse Kerk schreef Beatrice hierover ook een boek dat deze week is uitgekomen.


Dinsdag 31 Oktober 

NPO 2 – 17.50 uur Geloof en een Hoop Liefde Vanuit Rotterdam, de stad waar het protestantisme stevig voet aan de grond kreeg.Bert van Leeuwen start de uitzending bij de Laurenskerk – het decor ook van ‘In Holland staat een kerk’-  een baken van hoop voor de Rotterdammers. Want de Laurenskerk was zo’n beetje het enige gebouw dat in het centrum het Duitse bombardement van 1940 overleefde. Conservator Adri van der Laan beheert zo’n 5000 boeken van Erasmus in de Rotterdamse bibliotheek. Hij bijt het spits af door symbolisch aan Erasmus onze letter G te geven. Volgens van der Laan staat Erasmus als vrije denker en hervormer net zo aan de wieg van de protestantse kerk als zijn Duitse tegenhanger Maarten Luther. Leo Davelaar en zijn gospelkoor het G-Project verzorgen een flitsconcert in de Markthal.

NPO 1 20.30 uur In Holland staat een kerk  ‘In Holland staat een kerk’ is een muzikale tv-special die op 31 oktober om 20.30 uur door de EO wordt uitgezonden op NPO 1. Het programma laat zien wat 500 jaar protestantisme ons land heeft gebracht en hoe onze cultuur hierdoor is gevormd. Deze invloed is nog steeds zichtbaar en gaat ook door. We zien het terug in onze kunst, in ons landschap, in onze waarden, in de kerken, in ons religieus erfgoed, in ons als Nederlanders. Tijdens ‘In Holland staat een kerk’ komen de verhalen van vijfhonderd jaar protestantisme tot leven door videomapping op de gevel van de Laurenskerk in Rotterdam. De kerk fungeert als projectiescherm waarop speciale beelden te zien zijn hoe het protestantisme zich heeft ontwikkeld sinds 1517 tot nu. ‘In Holland staat een kerk' is de eerste Nederlandse tv-productie die videomapping op deze schaal en in combinatie met televisie toepast. Daarnaast zien we livemuziek van Stef Bos, Leona Philippo, de Eric van Tijn Band en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. de Amerikaanse dirigent James Gaffigan. Jörgen Raymann neemt ons als cabaretier mee in hoe hij 500 jaar protestantisme beleeft. En verteller Andries Knevel neemt ons mee het land in naar verschillende experts die meer vertellen over verschillende tijden in 500 jaar protestantisme.


Vrijdag 3 november 

NPO 2 – 20.15 uur De Nationale Bijbelquiz  ‘Sola Scriptura’ (alleen de Schrift) vond Luther. De Bijbel moest je in je eigen taal kunnen lezen. Het valt misschien te verdedigen dat we daarmee ook de Bijbelquiz danken aan het protestantisme. Drie bekende Nederlanders kruisen de degens tijdens De Nationale Bijbelquiz 2017. Onder leiding van Bert van Leeuwen testen zij hun Bijbelkennis en worden daarin gesteund door medespelers uit het hele land. De medespelers vormen digitale teams en spelen de quiz thuis live mee via een app. Co-host is Marleen Stelling.

Zaterdag 4 november 

NPO 2 – 19.45 uur Blauw Bloed  In deze uitzending een terugblik op de Nationale Viering 500 jaar protestantisme waar Koning Willem Alexander bij aanwezig was.

Zondag 5 november 

NPO 2 9.15 uur Nationale Viering 500 jaar Protestantisme Vanuit de Domkerk in Utrecht een verslag van de viering van 500 jaar protestantisme op 31 oktober in aanwezigheid van koning Willem Alexander onder leiding van ds. Mirjam Kollenstaart en ds. René de Reuver.  ‘Wat is de betekenis van het Protestantisme?’ is de rode draad van deze registratie.

NPO 2 11.35 uur Het Vermoeden  De J.B. Th. Spaanprijs voor vernieuwende christelijke communicatie is dit jaar toegekend aan de theatermaker en journalist Kees Posthumus. Hij krijgt de prijs voor zijn programma over Luther, 'Kom naar voren! 500 jaar Reformatie'.  Op 31 oktober ontving hij de prijs. In het Vermoeden vertelt hij over zijn werk en zijn geloof. De Spaanprijs ging eerder onder meer naar Jacobine Geel, Thomas Erdbrink en Jacco Doornbos.

NPO 2 12.00 uur Nederland Zingt liederen uit de Reformatie. Een speciale editie van dit programma met liederen uit het protestantisme.