Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Andries Knevel

Carrière

Andries wordt op 13 februari 1952 geboren in het Gooise Naarden. Hij haalt zijn diploma HBS-B aan het Christelijk Lyceum in Hilversum. Daarna studeert hij Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Al vrij snel maakt hij de overstap naar een heel andere studie: Theologie.


Na zijn opleiding werkt Andries gedurende drie jaar als Leraar Godsdienst en Maatschappijleer in Ridderkerk. In 1978 begint hij zijn loopbaan bij de Evangelische Omroep als Freelance Redacteur/Verslaggever voor het programma 'Tijdsein Radio'. Elf jaar later werd hij eindredacteur van dit programma.

Balkenende

Na zijn start bij 'Tijdsein Radio', is Andries ook op televisie te zien in het discussieprogramma De Toren van Babel, in het journalistieke Jong en Ontspoord en vanaf 1992 als presentator van de talkshow Het Elfde Uur. Door zijn prikkelende vraagstelling wist hij vaak het onderste uit de kan te halen als het gaat om achtergronden, beweegredenen en persoonlijke motieven. Op 11 maart 2008 vindt de vijfhonderste aflevering van 'Het Elfde Uur' plaats en is premier Jan Peter Balkenende te gast. Eind december 2009 valt, na ruim zeventien jaar, het doek voor deze langstlopende talkshow op de Nederlandse televisie. In de laatste uitzending wordt Andries door minister Rouvoet namens koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
 

Programma's

Op televisie is Andries verder bekend van de programma's Knevel op ZaterdagWaar was u toen? en Herberg de Verandering. Samen met collega Tijs van den Brink presenteerde Andries De Vijfde DagMoraalridders en Knevel en Van den Brink. In het najaar van 2016 was Andries te zien in het programma In de Ban van de Paus. In 2017 maakte Andries de interne overstap naar de afdeling Representatie bij de EO. Hier werkt hij mee aan programma's voor en namens de protestantse kerken.

Boeken

Naast zijn werk op radio en televisie zet Andries een etherleergang op, bestaande uit dertig door hem geredigeerde boeken. Ook schrijft hij een aantal boeken over het medium televisie. Van 1993 tot 2006 is hij lid van de directie van de Evangelische Omroep.

 In 2016 schreef hij zijn boek Het geheim van de paus.

Andries is getrouwd, heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen. Hij is lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Download foto's

Programma's

Vragen?

Persverzoek voor een van de presentatoren? Mail dan naar [email protected]

Heb je een andere vraag, verzoek of opmerking over of voor een presentator? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Portfolio

Televisie

Radio

  • Andries Klassiek (NPO Radio 4)
  • EO Live (NPO Radio 5)