Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO viert 75 jaar vrijheid

Ik mis je: 75 jaar herdenken

In de special ‘Ik mis je: 75 jaar herdenken’ gaan Marleen Stelling en Arjan Lock in gesprek met Miriam Guensberg en Gonny Tafuni.

Miriam
De vader van Miriam was een Poolse militaire arts die met de Poolse geallieerde troepen vocht voor de bevrijding van Europa. In 1944 kwam hij in Nederland Miriams moeder tegen en bleef hier wonen. Dat zijn ouders op een verschrikkelijke manier zijn omgekomen in Polen, daar heeft hij het nooit over. Tijdens een reis naar Polen ontdekt Miriam wat haar grootouders is overkomen.

Gonny
“Deze boom heeft goede en slechte dingen gezien”, vertelt Gonny Tafuni bij de liefdesboom in park Ockenburg in Den Haag. In de boom staat al sinds hun verloving in 1940 het hart gekerfd met de voorletters van haar ouders. Gonny’s vader vocht mee bij de slag om Ockenburg op 10 mei 1940. Sindsdien was de meimaand altijd een beladen tijd voor hem.

Maandag 4 mei om 17.45 uur, NPO 2