Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Mode van betekenis in zomerserie ‘Stof tot nadenken’

Vanaf vanavond wekelijks in ‘Langs de Lijn En Omstreken’ op NPO Radio 1

7 juli 2020 in het dossier Pers

In de nieuwe zomerserie ‘Stof tot nadenken’ van het EO/NOS-radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken delen inspirerende Nederlanders het verhaal achter een bijzonder kledingstuk uit hun kledingkast. Onder meer Bibian Mentel, Dio en Thijs Boontjes laten horen dat kledingstukken meer zijn dan uiterlijk vertoon. De achtdelige serie is vanaf vanavond te horen op NPO Radio 1.

De kledingstukken zorgen voor verrassende gesprekken over generatieverschillen, kostbare herinneringen en een verleden dat anderen kan inspireren. “De kleur, structuur en oorsprong van het kledingstuk brengen vaak een heel verhaal met zich mee”, vertellen de makers van de serie. “Kleding kan een connectie leggen met familie, doet soms denken aan pijnlijke gebeurtenissen of herinnert juist aan warme momenten. Niet voor niets hangt een kledingstuk soms al generaties lang in de kast. Zelfs al vind je het foeilelijk: weggooien lukt niet.”

Meer dan leer en katoen
De luisteraar maakt kennis met de verhalen van journalist Aldith Hunkar, rapper Dio, Bibian Mentel (snowboardster), kinderombudsman Margrite Kalverboer, Talitha Muusse (generatie expert), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (bekend van Zeikschrift) en muzikant Thijs Boontjes. Iedere gast neemt een kledingstuk mee dat al meerdere generaties in de familie zit of een speciale betekenis heeft. Presentatoren Henk van Steeg en Robbert Meeder gaan met hen in gesprek. Waarom blijft dat blauwe jurkje maar in de kast hangen, ook al wordt het al jaren niet gedragen? Wat kan je van Gucci en Versace leren?

Aflevering 1
In de eerste aflevering van de serie is journalist en presentator Aldith Hunkar te gast. Ze neemt ons mee naar een zweterige, overvolle markt in het noordwesten van India waar ze samen met haar moeder stuit op een typisch Indiase jurk: de salwar kameez. De aflevering is op dinsdag 7 juli om 22.00 uur te horen op NPO Radio 1 en terug te luisteren via de NPO Radio 1 app.