Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Joram Kaat en Angelique Houtveen in gesprek over wit privilege

3FM Special: wit privilege, zondag 28 juni, 22.00 uur, NPO 3FM

26 juni 2020 in het dossier Pers

Waarom zien we elkaar zoals we elkaar zien en hoe doorbreek je zo’n vast patroon? In een nieuwe 3FM Special spreken EO-presentator Joram Kaat en 3FM-collega Angelique Houtveen over wit privilege. Welk effect heeft wit privilege en hoe gaan we hier in de dagelijkse praktijk mee om? De special over wit privilege is zondagavond om 22.00 uur te horen op NPO 3FM en komt tot stand in samenwerking met Human.

“Om antwoord te krijgen op onze vragen over wit privilege schuift Madeleijn van den Nieuwenhuizen bij ons aan”, vertelt Joram. “Madeleijn is onderzoeker Rechtsgeschiedenis bij de City University of New York. Ze legt uit wat wit privilege is en wat stereotypes daarmee te maken hebben. Daarnaast bellen we met de oprichter van het Instagramaccount ‘Veelgehoord’. Zij geeft haar volgers inzicht in de typische vragen en opmerkingen die mensen van kleur dagelijks te horen krijgen. Wat komt er zoal langs?”

Tools
“Met deze uitzending wil ik mijzelf en de luisteraar tools geven”, vervolgt Joram. “Ik wil leren hoe ik inclusiever kan zijn in mijn manier van praten en hoe ik op iemand reageer. Het gaat in deze 3FM Special over jou en mij. Wat kunnen jij en ik vanaf vandaag – heel concreet en laagdrempelig – net iets beter doen?”

Jonge experts aan het woord
Elke laatste zondag van de maand is er een nieuwe 3FM Special van de EO en Human. In deze specials komen veel jonge mensen aan het woord. Sommige van hen zijn expert omdat ze over dit thema geleerd hebben; anderen omdat ze veel ervaring met het onderwerp hebben. Eerdere specials behandelden onderwerpen als eenzaamheid, vrijheid en woningnood. 

Foto: 3FM/Nathan Reinds