Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Het verhaal achter het wachten op een donor in nieuw EO-programma ‘De 100’

Startaflevering, maandag 6 juli om 20.30 uur op NPO 1

10 juni 2020 in het dossier Pers

In het nieuwe EO-programma ‘De 100’ volgt Bert van Leeuwen een jaar lang een groep mensen die op de wachtlijst staan voor orgaan- of weefseltransplantatie. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli ingaat, is er hoop op meer orgaandonoren in ons land. De deelnemers wachten soms al jaren op een geschikte donor. In de startaflevering op maandag 6 juli komen de mensen voor het eerst bij elkaar en vertellen ze hun verhaal. Hoe wordt hun leven beïnvloedt door het wachten? Wat is de impact daarvan op hun partner of gezinsleden? Bert spreekt de deelnemers bij deze gezamenlijke start, vol aangrijpende en hoopvolle verhalen.

Op dit moment staan er in Nederland 1283 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. (bron: transplantatiestichting.nl) Mensen die soms maanden of zelfs jaren moeten wachten op een geschikte donor. In de eerste aflevering van ‘De 100’ maken we kennis met de deelnemers en vertellen ze hun verhaal. Het is een gezamenlijke start, want vanaf dan worden ze een jaar lang gevolgd. De serie vertelt niet alleen het verhaal van de deelnemers, maar ook die van mantelzorgers, artsen en donoren. Wat betekent het bijvoorbeeld om bij leven je nier te doneren? Of hoe is het voor familie wanneer je familielid dat is overleden, donor was? En wat is de drive of juist tijdsdruk waar artsen mee te maken krijgen wanneer op stel en sprong mensen geopereerd moeten worden?

Vervolg
Het komende jaar volgt Bert de deelnemers in hun dagelijks leven. Tot en met de operatie, of juist al jaren wachten op een donor. Deze serie vertelt vanuit de kern het mooie, aangrijpende en soms ook erg ingewikkelde proces van orgaantransplantatie. In 2021 wordt het zesdelige vervolg uitgezonden en zien we hoe het met de deelnemers gaat.

Startaflevering 'De 100', maandag 6 juli om 20.30 uur bij de EO op NPO 1. In 2021 wordt het zesdelige vervolg uitgezonden.