Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Dutchbatters blikken terug op Srebrenica in een nachtelijk theater

EOdoc 'Bosnian Girl', zondag 12 juli 23.00 uur op NPO 2

29 juni 2020

'Bosnian Girl' is een ontmoeting tussen twee werelden: de wereld van een jonge Bosnische vrouw en de wereld van Dutchbat III-veteranen. Vijfentwintig jaar na het vallen van de enclave gaan ze met elkaar het échte gesprek aan. Is het mogelijk om elkaar te bereiken?

Een jonge Bosnische theaterregisseur uit Sarajevo, voormalig Joegoslavië, nodigt twee Dutchbat III veteranen uit om samen met haar de nacht door te brengen in een leeg theater. Van zonsondergang tot zonsopgang zijn ze samen en dalen ze af naar de spelonken van hun gedeelde verleden. Ze spreken af de ruimte niet te verlaten, wat er ook gebeurt. Zo kunnen ze elkaar niet ontlopen, en moeten ze de confrontatie aangaan. Ze spreken met elkaar in het Engels, voor beiden niet hun moedertaal. Hoewel ze elk van een andere kant het drama en de gebeurtenissen hebben ervaren, delen ze een gruwelijke geschiedenis en draagt ieder van hen de littekens op hun ziel.

De film is vernoemd naar de beledigende graffiti die op een van de muren van de compound van Dutchbat stond: No teeth? A mustache? Smell like shit? Bosnian Girl! Een beeld dat jonge Bosnische vrouwen in hun jeugd heeft gevormd en als een rode draad door de film loopt.

Foto's EOdoc 'Bosnian Girl'

Download hier de foto's van de EOdoc 'Bosnian Girl'

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden