Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Hoofdrollen voor Claudia Kanne en Isa Hoes in online EO-tienerserie ‘Oorlog-stories’

Vanaf dinsdag 14 april dagelijks op het NPO Zapp Instagram en YouTube-kanaal

4 maart 2020

Claudia Kanne (SpangaS) en Isa Hoes spelen de hoofdrollen in de online tienerserie ‘Oorlog-stories’ die vanaf 14 april te volgen is. In deze EO-serie vertelt een 15-jarig meisje dagelijks via Instagram-stories en wekelijks op het YouTube-kanaal van NPO Zapp wat ze meemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie is geïnspireerd op het oorlogsdagboek van de Nederlandse Edith en geschreven door Willem Bosch (o.a. Penoza en Nieuwe Buren) en Yannick de Waal.

Het tienermeisje, in de serie Esther genaamd, wordt vertolkt door Claudia Kanne. Dagelijks post zij Instagram-stories die geïnspireerd zijn op ‘Het verhaal van Edith’, het oorlogsdagboek van Edith Velmans-Van Hessen. Op vrijdag vertelt zij via het Zapp YouTube-kanaal wat ze de afgelopen week meemaakte. Voor Claudia is ‘Oorlog-stories’ een uniek project: “Hoé bijzonder is het om een vlog te kunnen opnemen waarin je álles mag zeggen wat je wil, zoals Esther doet in deze serie? Die vrijheid van meningsuiting is niet vanzelfsprekend. Dankzij haar verhaal, zie ik in hoe kostbaar het leven is en dat vrijheid niet te koop is.” Regisseur David Cocheret: “Het is voor mij van belang dat het verhaal geloofwaardig wordt verteld, maar nog belangrijker dat het beladen onderwerp met respect behandeld wordt. Claudia geeft het personage zo mooi en realistisch vorm. Door haar performance heb je het gevoel dat je naar een echt tienermeisje uit de Tweede Wereldoorlog kijkt die je meeneemt in haar wereld.” Isa Hoes speelt in de EO-serie de rol van mevrouw van der Molen, de moeder van het gezin waar het Joodse tienermeisje Esther onder een valse identiteit onderduikt. Verder spelen onder andere acteurs Kees Boot, Rein van Duivenboden en Aram van de Rest een rol in de serie.

Het verhaal
In ‘Oorlog-stories’ vertelt de Joodse Esther hoe haar gewone leven in de Tweede Wereldoorlog steeds verder onder druk komt te staan. Ze is 15 jaar oud als de oorlog begint. De eerste periode lukt het haar om optimistisch te blijven: “oorlog is niks voor mij”. Als het te gevaarlijk wordt, besluit ze zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek (vertolkt door acteur Thijs Boermans). Niet verstopt, maar met een nieuwe identiteit bij een gezin in een andere stad. Een angstige en eenzame tijd breekt aan. Naarmate de oorlog heviger wordt, krijgt ze steeds minder informatie over hoe het haar gezin vergaat. Totdat er een reeks slechte berichten komt.

75 jaar vrijheid in Nederland
EO-eindredacteur Arnoud Bruinier: “75 jaar vrijheid in Nederland is voor ons de aanleiding voor ‘Oorlog-stories’. De online tienerserie laat zien dat vrijheid zeker niet vanzelfsprekend en het koesteren waard is. Juist het contrast tussen het herkenbare tienerleven en de angst die daarin oprukt, laat zien dat we dankbaar mogen zijn voor ons leven in vrijheid. Met de ‘Oorlog-stories’ dagelijks op je Instagram, gewoon tussen de stories van je vrienden, komt dit wel heel dichtbij. We hopen hiermee tieners te raken en de herinneringen aan de oorlog ook voor een nieuwe generatie levend te houden.”

Samenwerking
De serie wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties en geregisseerd door David Cocheret (o.a. SpangaS en De Ludwigs). Het Israëlische ‘eva_stories’ diende als voorbeeld hoe verhalen uit de oorlog voor een jonge doelgroep te vertellen. De makers van ‘eva_stories’ leverden ook advies bij de totstandkoming van deze EO-serie. Daarnaast is ‘Oorlog-stories’ mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het NPO Fonds.

‘Oorlog-stories’, vanaf dinsdag 14 april dagelijks te volgen via het Instagram- en YouTube-kanaal van NPO Zapp.

Foto

Download foto

Download hier de foto van 'Oorlog-stories'.

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO. Lees hier de volledige voorwaarden.