Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EOdoc ‘Ceres’; over opgroeien en leven en dood op de boerderij

Woensdag 4 maart om 22.55 uur bij de EO op NPO 2

14 februari 2020

‘Ceres’ is een poëtische documentaire over vier jonge tieners die de kringloop van leven en dood op de boerderij elk op hun eigen manier ervaren.

EOdoc Ceres

Koen, Sven, Daan en Jeanine wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen en dromen ervan om later boer te worden, net als hun vaders en grootvaders. Er wordt gezaaid en geoogst, er worden dieren geboren en naar de slacht gebracht, jaargetijden komen en gaan. De kinderen zijn dagelijks deel van de onafwendbare kringloop van leven en dood op de boerderij. Maar ze hebben ook hun eigen verlangens, mijmeringen en verdriet. Bij de aanblik van de lege stal vraagt Koen aan God of zijn biggen, nadat ze geslacht zijn, in de hemel mogen wonen. Hij hoopt dat wanneer hij oud is en zelf in de hemel komt, hij herenigd zal worden met al zijn dieren.  

De vier tieners zijn nog kind, maar tegelijkertijd doordrongen van de zorgen, regels en uitdagingen die bij het runnen van een boerenbedrijf komen kijken. Dat maakt een toekomst als boer er niet vanzelfsprekender op. 

Ceres is niet enkel een film over leven op een boerderij. De documentaire brengt ook een verhaal over dromen, isolatie en opgroeien. Het is een intiem portret van vier kinderen dat de wereld verkent door hun ogen en kijkt naar hun relatie met mens en natuur. 

CreditsCrew: Scenario & regie: Janet van den Brand; Camera: Timothy Josha Wennekes; Geluid: Tim Taeymans2nd unit camera: Astrid van Nimwegen; 2nd unit geluid: Karel Verstreken; Montage: Sam Sermon; Geluidsmontage: Tim TaeymansBruitage: Elias Vervecken; Geluidsmix: Michel Coquette; Muziek: Harrold Roeland, Charlotte Wessels 

CERES (’54/2019) is een internationale productie van Diplodokus (België) en Tangerine Tree, in co-productie met EOdocs. 

Download foto's

Download hier stills uit Ceres

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees de volledige voorwaarden.