Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Drie EOdocs op International Film Festival Rotterdam

22 januari 2020

Tijdens het IFFR beleven drie EOdocs hun première. Het festival start woensdag 22 januari en duurt tot en met zondag 2 februari. Voor de EO is het documentaire genre belangrijk omdat we daarmee journalistiek onderscheidend willen zijn en het maatschappelijk debat op gang willen brengen.

In Farewell Paradise onderzoekt filmmaker Sonja Wyss in gesprekken met haar ouders en haar drie zussen hoe de scheiding van haar ouders voor elk van de gezinsleden nog altijd doorwerkt in hun volwassen leven en in hun onderlinge relaties. De observerende film Mother van regisseur Kristof Bilsen, neemt de kijker mee naar een verzorgingshuis in het Thaise Chiang Mai, waar Europese alzheimer patiënten de zorg krijgen die ze in de laatste fase van hun leven nodig hebben. Voor de poëtische roadmovie Little Man, Time and the Troubadour reisde regisseur Ineke Smits met een Abchazisch poppentheater door het door oorlog verscheurde land op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Wat is een land? Wat is Thuis?’

Alle drie de films zullen later dit jaar door de EO worden uitgezonden in 2Doc op NPO2.

Mother
De Thaise Pomm werkt in een privé-verzorgingshuis voor Europese alzheimer patiënten in de Thaise stad Chiang Mai. Ondertussen zorgt haar moeder voor haar twee schoolgaande kinderen, terwijl haar jongste dochter bij haar ex-man woont. Parallel aan haar verhaal zien we hoe in Zwitserland Maya, een 57-jarige vrouw met alzheimer, door haar man en dochters wordt voorbereid op haar vertrek naar het Thaise verzorgingshuis. We volgen Pomm op haar werk en bij de bezoeken aan haar kinderen die zowel noodzakelijk als frustrerend zijn. Ze treurt om de dood van een geliefde patiënt en mist haar kinderen, maar fleurt ook op als ze zich ontfermt over Maya.
(regie: Kristof Bilsen / prod. Halal Films)

Little Man, Time and the Troubadour
De troubadour uit de titel, dat is kunstenaar Sipa Labakhua, die met zijn autobiografische poppentheatervoorstelling rondreist door zijn geboorteland Abchazië. Het soms surrealistisch ogende stuk is gebaseerd op de lotgevallen van zijn vader, zijn held. Hij was een politicus vol idealen die door de oorlog met Georgië met zijn gezin naar Moskou vluchtte, maar daar niet kon aarden. Nu is de zoon teruggekeerd. Hij deelt zijn zorgen met het publiek en ontmoet inwoners uit de steek. Gedreven door de vragen “Wat is een land? Wat is thuis?”, verzamelt hij herinneringen en bespiegelingen van een bont gezelschap – van nationalistische Abchaziërs tot immigranten en kunstenaars.(regie: Ineke Smits / prod. The Film Kitchen)

Farewell Paradise
Het paradijselijke leven van een gezin met vier jonge dochters op de Bahama’s wordt wreed verstoord wanneer moeder besluit terug te keren naar Zwitserland. Regisseur Sonja Wyss is de jongste van de dochters, die allen meegingen naar Europa. Ze reconstrueerde de gebeurtenissen rond het vertrek en alles wat erna gebeurde door middel van gesprekken met haar ouders en zussen en haar eigen herinneringen. Zo ontvouwt zich een verhaal over de worstelingen van een alleenstaande moeder, de afstandelijke vader, de veroordelende omgeving en het moeizame opgroeien van de meisjes. (regie: Sonja Wyss / prod. Basalt Film)