Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Monne  de Miranda -  Zoon van Mokum

Zondag 22 december, 15.20 uur NPO 2

6 december 2019

Zoon van Mokum vertelt het bijzondere levensverhaal van Salomon Rodrigues de Miranda, die vooral bekend is onder de naam Monne de Miranda. In 1919 - dit jaar honderd jaar geleden - wordt hij wethouder in Amsterdam. De Joodse Miranda is een gedreven socialist en in die hoedanigheid strijdt hij zijn hele leven voor het verbeteren van de leefomstandigheden van alle Amsterdamse arbeiders.

De Miranda wordt geboren in een arm milieu in een verkrotte Amsterdamse buurt. Op zijn 11e  moet hij noodgedwongen gaan werken in een diamantslijperij. Met slechts vijf jaar lagere school werkt de ambitieuze  Monne  zich uiteindelijk op tot een van de meest invloedrijke bestuurders van het Amsterdam van voor WOII.  Als wethouder laat hij tienduizenden arbeiderswoningen bouwen,  komt hij op voor een goede voedselvoorziening en zorgt voor washuizen, badhuizen en zwembaden.   
In 1939 wordt de gepassioneerde socialistische wethouder door dagblad De Telegraaf beschuldigd van fraude bij de uitgifte van bouwgrond. De beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd, en er is niemand die hem beschermd, ook niet van zijn eigen SDAP. Zijn carrière is voorbij.   
Een jaar later vallen de Duitsers Nederland binnen. De  bezetting  luidt  het laatste hoofdstuk van het leven van De Miranda in. Ook tegenover de nietsontziende bezetter toont hij zich onverschrokken en komt hij op voor de onderdrukten waarmee zijn rechtvaardigheidsgevoel hem uiteindelijk noodlottig zal worden.  
In de documentaire vertelt  Monne  de Miranda zijn eigen verhaal. Documentairemaker Saskia van den Heuvel gebruikt brieven, toespraken en dagboekfragmenten van De Miranda zelf om dichtbij hem te komen. Kleinkinderen van De Miranda herinneren zich hun grootvader, maar zij verwoorden ook de familiegeschiedenis, de trots en ook de littekens die nog altijd voelbaar zijn.   

Credits: scenario en regie: Saskia van den Heuvel; camera: Johan Bosgraaf, Saskia van den Heuvel, Niels Bakker, Michael Israel en Maarten Kal; geluid: Olmo van Straalen, Matthijs Klijn; montage: Srdjan Fink; uitvoerend producent: Natasja Möhrs; producer EO: Pauline Veltman; eindredacteur EO: Alfred Edelstein; producent: Wilde Harten Producties 

N.B. Zondagmiddag 15 december is de première van ‘Monne de Miranda – Zoon van Mokum’ in Amsterdam. Wilt u daarbij aanwezig zijn, stuur dan even een bericht naar [email protected]