Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Kerstprogrammering 2019

16 december 2019 in het dossier Pers

Kerst is het feest van hoop en licht. Het feest van de geboorte van Jezus. Door Zijn geboorte kwam God heel dichtbij. Bij die bijzondere gebeurtenis staan we stil in diverse radio- en televisieprogramma's, zoals Kerstfeest in de Stad en de Nederland Zingt kerstproms. Met het thema #jebentnietalleen vragen we opnieuw aandacht voor eenzaamheid.

Zin, Zout & Zegen adventsserie

Advent is traditioneel de tijd van hoop. Maar geldt dat voor iedereen? Yvonne Sprunken gaat in het EO-radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ op zoek naar verhalen vol verwachting. Tijdens de vier adventszondagen spreekt ze met bezoekers van Pand 33 in Sliedrecht. Onder leiding van dominee Gerard Vrooland zet deze stichting zich in voor mensen die op wat voor manier dan ook hulp nodig hebben.

Zondag 1, 8 15 en 22 december om 19.00 uur, NPO Radio 5.

Persbericht
Lees hier het persbericht over de adventsserie.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Café Lazarus

Marleen Stelling gaat in ‘Café Lazarus’ in gesprek met geëngageerde twintigers en dertigers die één ding met elkaar gemeen hebben: ze werken aan een betere wereld. Hoe denken zij over de daklozenopvang, hoe komen zij in actie voor dierenrechten en hoe brengen ze culturen samen? In de vierdelige reeks is er ruimte voor krachtige en kwetsbare verhalen die aanzetten tot denken, afgewisseld met sfeervolle muziek van artiesten. Ook acteur en theatermaker Bright Richards is weer te vinden achter de bar om drankjes te schenken en zijn verhalen te delen.

Zondag 1, 8, 15 en 22 december rond 23.40 uur, NPO 2

Persbericht
Lees hier het persbericht over ‘Café Lazarus’.

Contactpersoon voor meer informatie:
Lisa van Slooten
[email protected]
06 39 14 78 86

Kerstactie EO Metterdaad

Een uitgebreide maaltijd en een warm (t)huis zijn voor veel Nederlanders de basis-ingrediënten voor de kerstdagen. In Mozambique, dat eerder dit jaar werd getroffen door cycloon Idai, is er een groot voedseltekort en zijn enorme aantallen huizen verwoest. EO Metterdaad zamelt deze kerst geld in voor hulp aan dit Afrikaanse land.

Zaterdag 7, 14, 21 en 28 december om 17.10 uur, NPO 2
Herhalingen op zondag 8, 15, 22 en 29 december om 12.00 uur, NPO 2


Persbericht
Lees hier het persbericht over de kerstactie van EO Metterdaad.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Zie je zondag! – Keizersgrachtkerk Amsterdam

Iedere laatste zondag van de maand biedt de Keizersgrachtkerk in Amsterdam onderdak aan de Evangelische Roze Vieringen. LHBT’ers vinden hier een veilige plek om met elkaar hun geloof te vieren. In deze aflevering gaat Marleen Stelling in gesprek met Els. Zij zit in het pastoraal team van de ERV en is tevens een van de weinige vrouwen die de vieringen regelmatig bezoeken. Ze ziet het als haar missie om de drempel voor andere vrouwen te verlagen. Zo organiseert ze voorafgaand aan iedere viering speciaal voor hen een uitje in Amsterdam. Lennart Pluim heeft eveneens een missie. Toen hij ontdekte dat hij homo was, ervoer hij geen ruimte om hierover te praten. Sindsdien probeert hij op verschillende manieren onder christenen het gesprek over homoseksualiteit aan te zwengelen. Bijvoorbeeld door zijn verhaal te delen tijdens gastlessen op middelbare scholen.

Zondag 22 december om 9.20 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Margreet Kramer
[email protected] 
06 42 70 74 79

Nederland Zingt Dichtbij met Gerard Vrooland

Dominee Gerard Vrooland heeft als missie het evangelie buiten de kerk, op straat te brengen. Hij begon jaren geleden door het gesprek aan te gaan met cafébezoekers en heeft inmiddels zelf het centrum ‘Pand 33’ opgericht. Vanuit Pand 33 hoopt Gerard samen met zijn vrouw Carolien en verschillende betrokkenen een zegen te zijn voor iedereen. Moslim, christen of atheïst; dakloos of vluchteling, er is voor iedereen een passende activiteit. Van bijbelavonden, tot kookworkshops, inloopuren en tekencursussen. Door de activiteiten die hij in Sliedrecht organiseert wil hij de liefde doorgeven, niet enkel met woorden; liefde moet je immers voelen, aldus Gerard.

Zondag 22 december om 11.00 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Monne de Miranda - Zoon van Mokum

‘Zoon van Mokum’ vertelt het bijzondere levensverhaal van Salomon Rodrigues de Miranda, die vooral bekend is onder de naam Monne de Miranda. In 1919 - dit jaar honderd jaar geleden - wordt hij de eerste Joodse socialistische wethouder van Amsterdam. De Miranda is een gedreven socialist en in die hoedanigheid strijdt hij zijn hele leven voor het verbeteren van de leefomstandigheden van alle Amsterdamse arbeiders.

Zondag 22 december om 15.20 uur, NPO 2

Persbericht
Lees hier het persbericht over ‘Zoon van Mokum’.

Contactpersoon voor meer informatie:
Irene Griffioen
[email protected]
035 64 74 700

‘De Kist’ - Peter van Uhm (hh)

Tien jaar geleden verloor Peter van Uhm zijn 23-jarige zoon Dennis, die tijdens een missie in Afghanistan door een bermbom om het leven kwam. Een dag eerder werd Peter beëdigd als Commandant der Strijdkrachten. In ‘De Kist’ spreekt Kefah Allush met de generaal buiten dienst over de impact die dit verlies op hem en zijn gezin heeft. “In ons gezin waren we ons bewust van de risico’s die aan het vak van militair verbonden zijn”, vertelt Van Uhm in de uitzending. “Maar uiteindelijk denk je, net als ieder ander, ‘mij gaat dat niet gebeuren’.”

Met het openhartige gesprek over leven en dood won Kefah Allush in oktober de Sonja Barend Award 2019; de vakprijs voor het beste tv-interview.

Zondag 22 december om 22.35 uur, NPO 2

Persbericht
Lees hier het persbericht over de Sonja Barend Award.

Contactpersoon voor meer informatie:
Tom van Straten
[email protected]
06 11 16 80 51

Kerstspecial ‘Wie kent mij nog?’

Op kerstavond kijkt de Evangelische Omroep met Gert, Jessah, Ruud, Valentina en Piet terug op hun deelname aan ‘Wie kent mij nog?’. Tijdens de Landelijke week tegen Eenzaamheid vertelden de vijf in oktober hun levensverhaal. De EO liet met de portretten zien dat eenzaamheid veel verder gaat dan het ontbreken van sociale contacten. Hoe is het nu met de deelnemers? Voelen ze zich inmiddels minder eenzaam? Samen blikken de deelnemers terug op het jaar en kijken ze vooruit naar 2020.

Dinsdag 24 december om 23.00 uur, NPO 2

Persbericht
Lees hier het persbericht over ‘Wie kent mij nog?

Contactpersoon voor meer informatie:
Lisa van Slooten
[email protected]
06 39 14 78 86

A Festival of Lessons and Carols

Traditiegetrouw zendt de EO op eerste kerstdag een kerkdienst uit. Dit jaar is dat een registratie van ‘A Festival of Lessons and Carols’, die plaatsvindt op vrijdagavond 20 december in de Jacobikerk te Utrecht, georganiseerd door kamerkoor Cantiago. ‘A Festival of Lessons and Carols’ is afkomstig uit de Anglicaanse traditie en bestaat voornamelijk uit kerstliederen en schriftlezingen. Een muzikaal programma met veel kerstmuziek van o.a. Felix Mendelssohn, Charles Wood, Mack Wilberg, Philip Stopford en Sigurdus Saevarsson.

Woensdag 25 december (Eerste Kerstdag) om 9.55 uur, NPO 2

Persbericht
Lees hier het persbericht over ‘A Festival of Lessons and Carols’.

Contactpersoon voor meer informatie:
Alja de Klerk
[email protected]
06 13 79 95 19

Nederland Zingt Dichtbij – Max en Urnice Cikido 

Max Cikido is afkomstig uit Zuid-Afrika en woont sinds 25 jaar in Nederland. Hij en zijn vrouw Urnice waren kinderloos. De kinderkamer, die ze na hun trouwen hadden ingericht, is een stille getuige van het diepe verlangen van dit echtpaar. Als door een wonder hebben ze na tien jaar wachten een kindje gekregen met de naam Samuel, waarna nog twee dochters geboren zijn. Presentator Jurjen ten Brinke gaat met Max en Urnice in gesprek over hopen en verwachten, juist in tijden wanneer dat zo moeilijk is.

Woensdag 25 december (Eerste Kerstdag) om 9.00 uur, NPO 2
Donderdag 26 december (Tweede Kerstdag) om 10.10 uur, NPO 2


Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Nederland Zingt Kerstproms

Tijdens de spectaculaire en feestelijke Christmas Proms is de Laurenskerk in Rotterdam gehuld in kerstsferen. De prachtigste kerstliederen klinken. Om uit volle borst mee te zingen of om heerlijk naar te luisteren. Een sfeervolle uitzending die ons dichterbij de kern van het kerstverhaal brengt.

Woensdag 25 december (Eerste Kerstdag) om 19.25 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Kerstfeest in de Stad

De EO viert kerst dit jaar samen met OG3NE, Jamai, Wolter Kroes en Samantha Steenwijk. Presentator Bert van Leeuwen en de artiesten zijn te gast in het schilderachtige Maassluis. Door sfeervolle muziek, hoopvolle verhalen en indrukwekkende ontmoetingen staat geboorte van Jezus centraal. 

Alle artiesten bezoeken een project van het Leger des Heils. Zo maakt Wolter Kroes kennis met de 31-jarige Melanie, die na een periode waarin ze dakloos was nu weer grip heeft op haar leven en als barista aan het werk is. 

Anne-Mar Zwart doet verslag van de lichtjestocht door de stad en vraagt aan deelnemers van deze tocht wat kerst voor hen betekent. Het programma staat dit jaar opnieuw in het teken van eenzaamheid. Het thema is: #jebentnietalleen.

Woensdag 25 december (Eerste Kerstdag) om 20.20 uur, NPO 1

Persbericht
Lees hier het persbericht van Kerstfeest in de Stad 2019.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Nederland Zingt

Een bijzondere locatie voor een bijzondere uitzending van Nederland Zingt. In de IJsselhallen zingen het Groot Reformatiekoor (onder leiding van Martin Zonnenberg), het Christelijk Mannenkoor Zwolle (onder leiding van Harry Koning) en Gospel Boulevard (onder leiding van André Bijleveld), samen met een fantastisch publiek, de mooiste liederen. Waaronder het prachtige lied 'Er is een God die hoort'.

Zaterdag 28 december om 18.20 uur, NPO 2.

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Zie je zondag! – Keizersgrachtkerk Amsterdam (vervolg)

Tijdens de dienst van de Evangelische Roze Vieringen in Amsterdam ontmoet Marleen Ennio. Vanwege zijn geaardheid heeft hij lange tijd geworsteld om zichzelf te kunnen zijn. Tegenwoordig gaat dat gelukkig heel goed. Wat Ennio helpt, is dansen. Hij is dansleraar van beroep, maar dans is voor hem meer dan een manier om brood op de plank te brengen. Het is bij uitstek de manier waarop hij zichzelf kan uiten. Geregeld voert hij tijdens een dienst van de ERV een dans op. Ook Gea heeft een lange weg afgelegd om te worden wie ze nu is. Ze is opgegroeid in een conservatief christelijk nest en is zelf bovendien geen LHBT’er. Niettemin draagt ze de ERV een bijzonder warm hart toe. Ze heeft in de loop van haar leven breed leren kijken. Vooral haar man Ton heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Helaas is hij twee jaar geleden overleden, maar Gea’s huis puilt nog uit van de herinneringen aan hem.

Zondag 29 december om 9.20 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Margreet Kramer
[email protected]
06 42 70 74 79

Nederland Zingt Dichtbij met Cor Minderman (hh)

Jurjen ten Brinke gaat op stap met Cor Minderman, die na 61 jaar huwelijk zijn grote liefde Joke verloor. Cor mist haar heel erg. Hij is zo eenzaam, dat er hij er wel eens naar verlangt dat hij inslaapt en niet meer wakker wordt. Omdat ze dan allebei samen veilig in Jezus’ armen mogen zijn. Toch lukt het Cor gelukkig nog steeds lichtpuntjes in zijn leven te vinden. Jurjen hoort van Cor wat een spontane ontmoeting in een christelijke boekhandel hem heeft gebracht. In deze uitzending ook veel liederen die troosten en bemoedigen.

Zondag 29 december om 11.00 uur, NPO 2

Contactpersoon voor meer informatie:
Linda van de Pol
[email protected]
06 21 59 04 41

Geniet ook van onze reguliere programma’s:

  • Serengeti, vrijdag 20 december om 20.30 uur en 27 december om 21.30 uur, NPO 1
  • Ik mis je, elke zaterdag om 19.15 uur en zondag om 8.55 uur, NPO 2
  • Blauw Bloed, elke zaterdag om 19.35 uur, NPO 2
  • Andries, elke zondag om 00.15 uur, NPO 2
  • ’s Werelds grootste rivieren (slot), zaterdag 21 december om 21.00 uur, NPO 2