Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Hoop voor Jan en alleman in adventsserie Zin, Zout & Zegen

Zin, Zout & Zegen vanuit Sliedrecht, zondag om 19.00 uur, NPO Radio 5

5 december 2019 in het dossier Pers

Advent is traditioneel de tijd van hoop. Maar geldt dat voor iedereen? Yvonne Sprunken gaat in het EO-radioprogramma ‘Zin, Zout & Zegen’ op zoek naar verhalen vol verwachting. Tijdens de vier adventszondagen spreekt ze met bezoekers van Pand 33 in Sliedrecht. Onder leiding van dominee Gerard Vrooland zet deze stichting zich in voor mensen die op wat voor manier dan ook hulp nodig hebben. “Bij Pand 33 hebben ze hoop voor Jan en alleman, vanuit het geloof dat God mensen en situaties kan en wil veranderen.”

In de eerste aflevering maakt Sprunken kennis met Simon en Jacqueline Bezemer. Via een buurvrouw kwamen ze in contact met Gerard Vrooland, die hen op zijn beurt liet kennismaken met het geloof in God. Juist in de stormachtige omstandigheden van hun leven, ervaren Simon en Jacqueline Gods liefde. “God is er altijd bij geweest. Zonder dat hadden we het nooit gered”, vertelt Simon in de uitzending. Jacqueline vult aan: “Je kan gewoon jezelf zijn. Al leef je op straat; Hij is er. Al gok je; Hij is er. Al drink je een pilsje; Hij is er. Hij laat niemand vallen.”

Kerk op straat
Pand 33 is open voor jong en oud. Een paar jaar geleden stond Dea Wassink wat onwennig en gespannen voor de deur. Ze reageerde op een krantenadvertentie, waarin stond dat ook zij welkom was. In het tumult van het leven was ze het contact met God kwijtgeraakt. Inmiddels is Dea elke week te vinden in de ‘Kerk op Straat’-dienst, vertelt ze in aflevering 2. Elke bezoeker heeft zijn eigen verhaal, achtergrond en problemen. Dea voelt zich er thuis: "We zijn allemaal anders, maar vormen samen een mooi divers boeket.”

Verlossing
Op de derde adventszondag vertelt Kees van der Aa over zijn hoop op een betere toekomst. Hij heeft als schizofreen en gok- en alcoholverslaafde een bewogen leven achter de rug. Toch kiest hij voor God. Kees bidt dagelijks om verlossing van zijn gokverslaving en leeft vol vertrouwen dat God zijn gebed zal verhoren: “Ik moet geduld hebben. God geeft op Zijn tijd en laat Zich echt niet door mij dwingen. Maar ik weet het zeker; ik leef vanuit de verwachting dat God het goed zal maken; Advent!”

Waardevol
Ook Anneke klopte aan bij Pand 33. Jarenlang voelde ze zich een ‘niemand’. Wat kon zij, depressief als ze was, nou betekenen voor zichzelf en anderen? Om de dag door te komen, dronk ze. Maar sinds een half jaar leeft ze alcoholvrij. De wetenschap dat ze waardevol is, hielp haar daarbij. Bij Pand 33 kreeg dat een heel concrete invulling, want daar voelt en weet Anneke zich gezien en welkom. In de slotuitzending spreekt Yvonne Sprunken met Anneke én met dominee Gerard Vrooland. Waar komt zijn liefde voor mensen met problemen vandaan?

De adventsserie van Zin, Zout & Zegen is op 8, 15 en 22 december om 19.00 uur te horen op NPO Radio 5. De eerste aflevering van de serie is uitgezonden op 1 december. Terugluisteren kan via de website van NPO Radio 5

Bekijk foto's