Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO viert kerst met OG3NE, Jamai, Wolter Kroes en Samantha Steenwijk

Kerstfeest in de Stad, Eerste Kerstdag om 20.20 uur, NPO 1

17 december 2019 in het dossier Pers

De mooiste kerstnummers, bijzondere ontmoetingen en échte verhalen. Op Eerste Kerstdag viert de Evangelische Omroep kerst met OG3NE, Jamai, Wolter Kroes en Samantha Steenwijk. Vanuit het pittoreske Maassluis staat de omroep stil bij de geboorte van Jezus en het thema #jebentnietalleen. Er is ruimte voor een lach en een traan; voor kippenvel én voor ouderwets meezingen met kerstklassiekers. De presentatie is in handen van Bert van Leeuwen.

‘Kerstfeest in de Stad’ groeide in de afgelopen jaren uit tot hét jaarlijkse nationale kerstevenement op de Nederlandse televisie. Onder leiding van de Eric van Tijn-band brengen OG3NE, Jamai, Wolter Kroes en Samantha Steenwijk een mix van christelijke kerstmuziek en bekende kersthits ten gehore. Van ‘Er is een kindeke geboren op aard’ en ‘Silent Night’ tot ‘All I want for Christmas’ en ‘Driving home for Christmas’. De artiesten worden begeleid door de brassband van het Leger des Heils, The Amsterdam Staff Songers en het Kerstfeest in de Stad Gospel Choir.

Niet alleen
Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Daarom vraagt de EO ook dit jaar aandacht voor eenzaamheid, met als rode draad het thema #jebentnietalleen. “Dit thema blijft urgent”, zegt Van Leeuwen. “Terwijl de kerstdagen voor veel Nederlanders in het teken staan van samenzijn met familie en vrienden, heeft niet iedereen geliefden om zich heen. Juist op die momenten is eenzaamheid extra schrijnend.”

Liefde doorgeven
Met kerst vieren christenen over de hele wereld dat God – door de geboorte van Jezus - heel dichtbij kwam. Van Leeuwen: “De vraag is: hoe geven wij die liefde weer door aan de mensen om ons heen?” In dit kader brengen de artiesten tijdens ‘Kerstfeest in de Stad’ onder meer een bezoek aan een cliënt van het Leger des Heils. Jamai ontmoette Marciano. “Als iemand weet hoe het is om door alles en iedereen verlaten te zijn, is hij het wel”, zegt Jamai in de uitzending. “Marciano werd op zijn zevende uit huis gehaald en bracht zijn jeugd door in internaten en instellingen. Een echt thuis heeft hij nooit gehad.” Met een ontroerende versie van ‘Samen Zijn’ brengen Jamai en Marciano de kerstgedachte treffend in beeld.

Lichtjestocht
Tijdens ‘Kerstfeest in de Stad’ vindt ook een lichtjestocht plaats waarbij inwoners van Maassluis én daarbuiten letterlijk licht door de stad verspreiden. De tocht verbindt mensen van alle leeftijden en met diverse achtergronden rond hetzelfde doel: samen tegen eenzaamheid. EO-presentator Anne-Mar spreekt tijdens de tocht met mensen over het thema #jebentnietalleen.

‘Kerstfeest in de Stad’ wordt geproduceerd door Mediawater. 

Bekijk promo

Bekijk foto's

Download foto's

Download foto's Kerstfeest in de Stad 2019

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright, bronvermelding EO en fotograaf verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden.