Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

'A Festival of Lessons and Carols' vanuit Utrechtse Jacobikerk

Woensdag 25 december om 9.55 uur op NPO 2

10 december 2019 in het dossier Pers

Traditiegetrouw zendt de EO op eerste kerstdag een kerkdienst uit. Dit jaar is dat een registratie van ‘A Festival of Lessons and Carols’, die plaatsvindt op vrijdagavond 20 december in de Jacobikerk te Utrecht, georganiseerd door kamerkoor Cantiago. ‘A Festival of Lessons and Carols’ is afkomstig uit de Anglicaanse traditie en bestaat voornamelijk uit kerstliederen en schriftlezingen. Een muzikaal programma met veel kerstmuziek van o.a. Felix Mendelssohn, Charles Wood, Mack Wilberg, Philip Stopford en Sigurdus Saevarsson.

Foto: Arno Brinkman

Op vrijdag 20 december wordt in de Jacobikerk het verhaal van de geboorte van Jezus en de aanloop daarnaartoe volgens Engels gebruik verteld door middel van koor- en samenzang en een aantal Bijbellezingen. Cantiago zingt muziek van onder meer Felix Mendelssohn,  Sigurdur Saevarsson, Philip Stopford en Ralph Vaughan Williams. Jacobi-organist Gerrit Christiaan de Gier begeleidt de koor- en samenzang, de muzikale leiding is in handen van dirigent Herman Mussche. Voorganger en spreker is ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland Kerk.

Herkomst
In 1880 introduceerde de bisschop van Truro, Edward White Benson, op Kerstavond een nieuwe liturgie. Volgens sommige bronnen organiseerde hij in een houten schuur een speciale dienst met als doel de mannen uit de pub te houden. Andere bronnen zeggen dat het ging om een reguliere dienst in een houten gebouw dat vanwege de bouwvallige staat van de officiële parochiekerk als tijdelijke kathedraal fungeerde. De nieuwe liturgie van Benson werd door de Anglicaanse Kerk overgenomen en maakte ook binnen de Rooms-Katholieke en de Lutherse Kerk haar opwachting. Nog steeds worden in Engeland op Kerstavond op veel plaatsen Festivals georganiseerd, zoals – dit jaar voor de 101e achtereenvolgende keer! – in Cambridge door het beroemde King’s College Choir. Ook in veel kerken buiten Engeland is deze traditie op of rond Kerstavond overgenomen, al is de vorm van de diensten verschillend.