Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Mensenrechten centraal in EO 2Doc IDFA Primeurs

Drie indrukwekkende EOdocs tijdens IDFA op NPO 2

19 november 2019

Een schokkende documentaire over de onmenselijke Chinese eenkindpolitiek, een portret van een Joods-Israëlische advocaat die Palestijnen verdedigt en de zoektocht naar de waarde van het leven van een verdronken Afrikaanse vluchteling. In 'One Child Nation', 'Advocate' en '#387' staan de waarde van een mensenleven en de rechten van de mens centraal. Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam zendt de EO deze documentaires uit als 2Doc IDFA Primeur op NPO 2.

One Child Nation, dinsdag 26 november, 20.25 uur op NPO 2

In One Child Nation onthult filmmaker Nanfu Wang de barbaarse praktijken en de diep tragische gevolgen van de Chinese eenkindpolitiek. In openhartige interviews met familie, dorpsbewoners, vroedvrouwen, officials en een journalist onderzoekt ze de gevolgen van die ingrijpende wetgeving en de nog altijd heersende voorkeur voor het krijgen van zoons. Schokkende verhalen worden met een opvallende berusting verteld. Over hoe meisjesbaby’s direct na de geboorte werden omgebracht of langs de kant van de weg of op de markt werden neergelegd om te sterven. Over gedwongen sterilisaties en abortussen, soms van volledig volgroeide foetussen. Over de adoptie-industrie, de handel in baby’s en diepgewortelde corruptie.
Gaandeweg wordt duidelijk hoe iedereen aan deze onmenselijke praktijken meewerkte. En terwijl de Chinese regering de eenkindpolitiek een succes noemt, dicteert ze via muurschilderingen, onderwijs en vrolijke propagandafilmpjes inmiddels schaamteloos de nieuwe tweekinderenpolitiek.
 

Advocate, woensdag 27 november, 23.00 uur op NPO 2

In Advocate wordt de Joods-Israëlische advocaat Lea Tsemel gevolgd. Zij verdedigt Palestijnen: van feministen tot fundamentalisten, van geweldloze demonstranten tot gewapende militanten. Tsemel vertegenwoordigt al 50 jaar politieke gevangenen in de rechtszaal. In haar aanhoudende strijd voor gerechtigheid zoekt zij de grenzen op van de mensenrechten advocatuur. Voor de meeste Israëli’s verdedigt zij het onverdedigbare. Palestijnen beschouwen haar als een bondgenoot. In Advocate wordt Tsemel in twee zaken gevolgd: die van een dertienjarige jongen die betrokken was bij een steekpartij en die van een vrouw die een mislukte zelfmoordaanslag pleegde. Ze is te zien in gesprek met de verdachten, haar eigen team en de pers, waarbij de makers slim en effectief animatie inzetten voor situaties die anonimiteit vereisen. Daarnaast zijn er interviews met haar man, kinderen en collega’s, die getuigen van haar moed, doorzettingsvermogen en morele onwrikbaarheid. De film blikt ook terug op verschillende spraakmakende zaken uit haar juridische loopbaan die, op een enkele hoopgevende uitzondering na, allen stuitten op een discriminerend rechtssysteem. Hoop op verandering van dit systeem en een scherp oog voor de mens achter elke zaak drijven Tsemel voort.
 

#387, donderdag 28 november om 23.00 op NPO 2

#387 is een filmische en bij tijden poëtische onderzoeksreis. Op 18 april 2015 zinkt een schip met minstens achthonderd vluchtelingen voor de kust van Libië. Een jaar na dato arriveert het spookschip op een Siciliaanse militaire basis, waar een forensisch patholoog met haar team klaarstaat om de identiteit van de drenkelingen te achterhalen. Voor drenkeling #387 moeten ze het doen met wat restjes kleding en halfvergane foto’s en briefjes. Simkaarten, doorweekte bankbiljetten en een tube tandpasta; ooit waren het elementaire spullen, nu zijn het macabere stillevens; getuigen van een drama dat sinds het jaar 2000 al 35.000 mensen het leven kostte. In deze onderzoeksdocumentaire in mozaïekvorm speuren ook anderen met een eigen invalshoek naar de identiteit van de gestorvenen. Een researcher bezoekt begraafplaatsen waar drenkelingen als nummer de grond in gaan en worstelt allerhande archieven door. Tegelijkertijd hoopt een Rode Kruis-medewerker in dorpjes op het Afrikaanse continent te spreken met mogelijke familieleden, om zo de slachtoffers van een naam en een verhaal te voorzien. Deze film vol spannende detective-elementen brengt het humanitaire monnikenwerk in beeld en wil daarbij vooral een document zijn over de waarde van een mensenleven.

Download hier de foto's

Download hier de foto's van de 2Doc IDFA Primeur

One Child Nation
Regie en productie: Nanfu Wang, Jialing Zhang; camera: Nanfu Wang, Yanchen Liu; montage: Nanfu Wang, muziek: Nayhan Halpern, Chris Ruggiero; productie: Christoph Jörg, Julie Goldman, Christopher Clements, Carolyn Hepburn; Sally Joe Fifer, Lois Vossen, Ken Pelletier.

ONE CHILD NATION (83’/2019) is een productie van Next Generation Production in coproductie met ITVS, WDR/ARD, Motto Pictures en Pumpernickel Films in samenwerking met Chicago Media Project, BBC Storyville and Chicken & Egg Pictures.

Advocate
Regie:
Rachel Leah Jones en Philippe Bellaïche; scenario: Rachel Leah Jones; camera: Philippe Bellaïche; geluid: Rachel Leah Jones; montage: Yael Bitton; art directie: Tal Kantor en Yoav Brill; research: Avichai Sharon; geluidsontwerp: Riccardo Studder; muziek: Robert Marcel Lepage; productie: Rachel Leah Jones, Philippe Bellaïche voor Home Made Docs; Paul Cadieux voor Filmoption Int.; Joëlle Bertossa en Flavia Zanon voor Close Up Films.

ADVOCATE (90’/2019) is een productie van Home Made Docs, Filmoption Int. en Close Up Films in coproductie met HOT, Channel 8, CBC/Radio Canada, RTS, NDR, SWR, BBC-Storyville en EO.

#387
Regie: Madeleine Leroyer; scenario: Madeleine Leroyer, Cécile Debarge; camera: Thilbault Delavigne; montage: Tania Goldenberg en Emmanuel Cabanes; research: Vincent Rousseau; productie: Valérie Montmartin; productieleiding: Raphaél Pelissou; eindredactie: Margje de Koning.

#387 (63’/2019) is een productie van Little Big Story in coproductie met ARTE France, Stenola Prod., RTBF, Graffiti Doc in samenwerking met o.a. EO.