Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 9 t/m 15 november

8 november 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 9 t/m 15 november 2019.

Lynda Hessel met het nieuws van de week

In ‘Dit is de Zaterdag’ neemt Lynda Hessel het nieuws door met Roos Barneveld (De Nieuws BV), politiek redacteur Guido van Dijk en Jos de Groot. Met hen bespreekt ze de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en op social media.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 9 november om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Petra spreekt 'dorpsjongen' Wim Daniëls

Cover van het boek 'Het Dorp, een geschiedenis' (Wim Daniëls)

“Van 25 tot en met 29 november kunnen we via NPO Radio 5 genieten van de jaarlijkse ‘Evergreen Top 1000’”, vertelt Petra. “Zou ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld dit jaar weer op nummer één komen te staan? Waarom is dat weemoedige lied toch zo populair bij de luisteraars? Wat herkennen ze er precies in? Het verlangen naar hun jeugd? Het genoeglijke dorpsleven van vroeger? Wat maakte dat dan zo genoeglijk? Wim Daniëls schreef een boek over het dorpsgevoel: ‘Het Dorp, een geschiedenis’. Aanstaande zaterdag komt hij erover vertellen in Open Huis.

Daniëls: “Ik ben een dorpsjongen. Geboren en getogen in een dorp. Inmiddels woon ik al lange tijd in een grote stad, in Eindhoven, maar de dorpsjongen zit nog altijd diep in mij. Ik ben iemand van het type ‘we kennen elkaar toch’, iemand die anderen groet en graag even een praatje aanknoopt, ook met mensen die ik nog niet ken, die de neiging heeft bij vrienden en kennissen achterom te gaan in plaats van bij de voordeur aan te bellen, die het dorpsdialect nog spreekt, die gerust nog tegen een winkelier kan zeggen: ‘Ik kom morgen wel even betalen, want ik heb nu geen geld bij me’, in de verwachting dat de winkelier op z’n dorps reageert: ‘Dat is goed, jongen.’”

Open Huis, zaterdag 9 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Dertig jaar na de val van de muur

Yvonne Sprunken | © NPO

Exact dertig jaar geleden was het in Berlijn groot feest: de Muur was gevallen. Het was het begin van Die Wende, het instorten van de DDR, uitmondend in het huidige Duitsland. Wat zijn dertig jaar later de gevolgen van de val en hoe leeft dat nu in Duitsland? Yvonne Sprunken vraag het aan Evert van Vlastuin, journalist bij het Reformatorisch Dagblad. Historicus Enne Koops geeft antwoord op de vraag waarom de muur überhaupt gebouwd werd. Ook Klaas Muurling is te gast. Hij smokkelde in de Koude Oorlog veel bijbels naar Oost-Europa en Rusland. Wat dreef hem ertoe om dit te doen, en hoe ging dit precies in zijn werk?

Cultuurtheoloog Frank Bosman vertelt over Sint Maarten, Henk Binnendijk praat over zijn boek ‘Hoe ziet de hemel eruit?’ en muziekjournalist Johan Bakker laat zijn licht schijnen op de merchandise-lijn die rapper Kanye West lanceerde rondom zijn gospelalbum ‘Jesus is King’.

Verder spreekt Yvonne met Kennedy-kenner Perry Vermeulen over de zweem van geheimzinnigheid die hangt rond de moord op de voormalig Amerikaanse president. En de Nederlandse band ‘The Bowery’ betreedt het EO Live-podium. De nummers van muzikanten Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg gaan over het echte leven zoals velen het kennen: puur en met een rauw randje. Over twijfel, pijn en verdriet. Maar ook over hoop en geloof.

EO Live, zaterdag 9 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Frits Spits: “We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is”

Frits Spits | © KRO-NCRV/Stijn Ghijsen

In ‘Onderweg’ is Frits Spits te gast. De presentator van het NPO Radio 1-programma ‘De Taalstaat’ werd onlangs uitgeroepen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw en wordt deze weken overweldigd door alle reacties die hij krijgt op zijn boek ‘Alles lijkt zoals het was’. In dit boek beschrijft hij het verlies van zijn geliefde vrouw Greetje aan de hand van Nederlandstalige liedjes van onder meer Diggy Dex, Anouk en Frank Boeijen. Greetje overleed in 2018 plotseling aan de gevolgen van longkanker. “We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is”, beseft Frits zich. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven.

De ouders van Frits zijn beide joods en verliezen in de Tweede Wereldoorlog veel familieleden. Dit trauma is er mede de oorzaak van dat hij geen joodse opvoeding krijgt. Frits groeit op in Eindhoven waar hij Greetje op zijn tiende al leert kennen. Ze krijgen op hun vijftiende verkering en trouwen later. In eerste instantie is Greetje kostwinnaar als lerares maar dat verandert als haar man een succesvolle radiopresentator wordt.

Frits vertelt hoe bijzonder het gewone leven eigenlijk is. Over hoe hij graag potjes Scrabble speelde met Greetje. Over hoe mooi hij haar vond als ze gewoon haar tanden stond te poetsen. “Je hebt af en toe de rust nodig om gewoon van elkaar te houden”, vertelt hij. De radiomaker vindt het moeilijk dat er in onze cultuur zo’n taboe op de dood ligt. Hij gelooft niet in God of in de hemel. “Ik zou wel willen geloven, maar ik kan dat gewoon niet. Ik geloof in God in jezelf. We hebben allemaal een geweten”, zegt hij tegen Elsbeth.

Onderweg, zaterdag 9 november om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Psalm 42

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Musica Religiosa’ klinkt zaterdagavond onder meer Psalm 42. “Deze psalm spreekt met groot verlangen over dicht bij God zijn”, zegt presentatrice Gerja Wolf. “De dichter heeft het niet meer; zo sterk is dat verlangen. Hij komt zelfs niet aan eten toe. Hij kan alleen maar huilen. Hij herinnert zich de dagen dat God nog wel bij hem was, dat hij God voelde en zag. Maar ondanks zijn verdriet, ondanks zijn vragen aan God weet hij dat er een dag zal komen dat hij God weer zal zien, dat God hem zal redden.”

Musica Religiosa, zaterdag 9 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Dit is de Zondag’ over de lerarenstaking

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ gaat Lynda Hessel met Reinald Molenaar, Mohamad Alhadjri en Fieke Opdam in gesprek over de lerarenstaking. Ook is er aandacht voor de rol van de kerken bij de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. 

Dit is de Zondag, zondag 10 november om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Een verborgen schat

dr. Michael Mulder

“Een enkele keer gebeurt het nog wel: dat mensen compleet onverwacht een schat vinden”, vertelt dr. Michael Mulder in ‘Groot Nieuws’. “Onlangs hoorde ik dat in Israël: een kruik vol goud was er gevonden bij de tempelberg. In de tijd van Jezus kozen mensen er regelmatig voor om bij dreigend gevaar hun bezittingen op een veilige plek te begraven, in de hoop die bijvoorbeeld na oorlogstijd weer terug te vinden. Als zo iemand dan niet terugkwam, bleef de schat verborgen. Zo kan het gebeuren dat zelfs na eeuwen zo’n schat per toeval ontdekt wordt.”

De universitair docent aan de Theologische Universiteit te Apeldoorn spreekt over Mattheüs 13 vers 44, waar wordt gesproken over zo’n schat. “Een gelijkenis is dit. Een kort verhaal om iets duidelijk te maken over God en over het leven met God.”

“In die tijd betekende het vinden van een schat iets heel anders dan wat je je daar vandaag bij zou voorstellen. Veel mensen moesten leven als dagloner. Elk dag waren ze opnieuw afhankelijk, of ze werk zouden vinden of niet. Wanneer je dan een schat vindt, krijg je niet iets extra’s, maar wordt je leven totaal veranderd. Niet meer afhankelijk, maar eindelijk jezelf kunnen ontplooien. Een compleet ander bestaan krijg je, als je opeens kapitaal hebt. Geen dagloner meer, maar een vrij mens. Dat is wat Jezus hier zegt: als je Hem leert kennen krijg je niet een extraatje, maar het geeft je een totaal nieuw leven. Nieuwe glans, nieuwe mogelijkheden, niet meer afhankelijk van anderen. Als je Mij kent, zegt Jezus, heb je een schat die blijft. Een leven in vrijheid, met God.”

Toch is er ook iets vreemds aan dit verhaal, want volgens Jezus gaat het om een verborgen schat. In ‘Groot Nieuws’ legt dr. Mulder uit wat daarmee wordt bedoeld.

Groot Nieuws, zondag 10 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Theanne Boer hoopt op “een groene olievlek”

Theanne Boer | © Beeldvoerders/Daniël Sonneveld

Echt ‘groen’ leefde ze een paar jaar geleden nog niet. Theanne Boer uit Driewegen geeft het ruiterlijk toe; ze heeft veel van haar man geleerd. Ze was altijd wel geïnteresseerd in de natuur, maar miste de kennis om goed met Gods schepping om te gaan.

In deze aflevering van ‘Zin, Zout & Zegen’ verruilt Yvonne Sprunken de kerkbanken voor de keukenstoelen van Theanne. Daar kan Theanne immers beter laten zien hoe je ‘groener’ kunt leven. Dat wordt al direct zichtbaar in de tuin waar alles mag groeien en bloeien. Want Theanne en haar man Nanning-Jan brengen een aloude Benedictijner wijsheid in de praktijk: ‘Kijk om je heen wie je medebewoners zijn; de planten en dieren en geef hen wat ze nodig hebben’.

Zoals Theanne geïnspireerd werd door haar echtgenoot, zo wil ze ons inspireren met haar boekje ‘Hoe kan ik groener leven’? Ze hoopt op een groene olievlek. Zonder door te slaan, zonder in een kramp te moeten leven, zijn er veel simpele mogelijkheden.

Aan de keukentafel van Zeeuws hout luisteren presentatrice Yvonne Sprunken en Theanne naar een inspirerende preek van Ds. Bindert de Jong. Hij spreekt over de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard (Mattheüs 20:1-16) en vraagt of God in dit Bijbelgedeelte wel eerlijk is.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 10 november om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Martine van Wolfswinkel

Petra de Joode en Martine van Wolfswinkel | © EO

“Ik geloof in de kracht van goede gewoontes.” Woorden van Martine van Wolfswinkel, die deze week in te gast is in ‘Nog even zondag’. De kerkgang is bij uitstek zo’n goede gewoonte. Het markeert haar zondag. Tegelijkertijd zit ze soms met vragen in de kerk, vertelt ze aan Petra de Joode. Door de ervaringen die ze opdeed toen ze in het buitenland woonde en door haar studie theologie zijn veel vanzelfsprekendheden weggevallen. Haar beeld van God is waziger geworden. Wat wel overeind is blijven staan, is de overtuiging dat God de schepper is van deze wereld. Vanuit die overtuiging zet ze zich in voor A Rocha, een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor schepping – met hart, hoofd en handen.

Nog even zondag, zondag 10 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

God eren door te zingen

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond het stuk I’ll Make Music van Karl Jenkins. “Eigenlijk zou je dit stuk kunnen zien als een nieuwe variant op psalm 150”, zegt Gerja Wolf. “Deze psalm roept ons op om God te prijzen en te loven met alle mogelijke instrumenten. In dit stuk van Karl Jenkins wordt hieraan gehoor gegeven, en eigenlijk een soort antwoord gegeven. In prachtige harmonieën bezingt Polyphony hoe ze God eren met hun stemmen.”

Musica Religiosa, zondag 10 november om 23.00 uur op NPO Radio 5.