Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 23 t/m 29 november

22 november 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 23 t/m 29 november 2019.

Lynda Hessel met het nieuws van de week

In ‘Dit is de Zaterdag’ neemt Lynda Hessel het nieuws door met mensenrechtenactivist Antonie Fountain, Sonny Spek (student Politicologie en Midden-Oosten Studies) en parlementair redacteur Tom Veldhuijzen. Met hen bespreekt Hans de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en op social media.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 23 november om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Foodblogger Jonneke de Zeeuw te gast in ‘Open Huis’

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ is Jonneke de Zeeuw te gast. Heel lang dacht en hoopte ze dat haar bestemming in het theater lag, maar uiteindelijk werd ze bekend als foodblogger. Onder de naam ‘Mooncake’ schrijft ze over eten. Ook publiceert ze video’s over dit onderwerp. Dat doet ze voor diverse media, zoals Volkskrant, RTL4 en BNR Nieuwsradio en haar eigen site mooncake.nl.

Het begon allemaal met verbazing: “Ik woonde pas in de Indische buurt in Amsterdam-Oost en ontdekte er tentjes waar ze bijvoorbeeld heerlijke Perzische kebab of Egyptische tuinbonenfalafel serveren. Desalniettemin bezoeken alle nieuwe bewoners massaal dezelfde hippe zaken. Om die mensen te informeren, besloot ik op mijn blog juist te schrijven over de bijzondere, authentieke tentjes.”

“Zaterdag ga ik met Jonneke praten over eetculturen, bijzondere restaurantjes, foodtours en eten”, vertelt Petra de Joode. “Het water loopt me nu al in de mond.

Open Huis, zaterdag 23 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Mozaïek0318, Bert Reinds en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In ‘EO Live’ praat Yvonne Sprunken met religie-onderzoeker Miranda Klaver over het succes van de Veenendaalse kerk Mozaïek0318. De populaire kerk wil uitbreiden naar Apeldoorn. Daar is veel animo voor, maar er klinken ook kritische geluiden. Een nieuwe kerk zou alleen maar gelovigen ‘afsnoepen’ van de bestaande kerken. Klopt dat beeld?

Jantina Boelaars vertelt over geweld tegen albino’s in Afrika. Om aandacht te vragen voor dit geweld, beklom ze in september de Kilimanjaro. Christen Unie-politicus Joël Voordewind legt uit waarom hij de naamswijziging van de Tempelberg in Jeruzalem ‘geschiedvervalsing’ noemt, muziekjournalist Herman Veenhof vertelt over de nieuwe plaat van Leonard Cohen en regisseur Loretta van der Horst praat over de aangrijpende documentaire ‘Behind the Blood’.

Bert Reinds vertelt over zijn boek ‘BertWeter’. Thema’s zijn onder andere: vaderschap, echtheid, kwetsbaarheid, zinvol leven, uitdagingen, gewoontevorming, geloof en opvoeding. In ‘EO Live’ vertelt Bert waarom hij deze bundel uitbrengt.

Frank van Essen betreedt het EO Live-podium. Dit jaar ontving hij voor de productie van het album ‘God van Leven’ een Zilveren Duif Award. Aan Yvonne vertelt Frank over zijn muziek, werk en leven. Natuurlijk brengt hij live ook enkele nummers ten gehore.

EO Live, zaterdag 23 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

‘Wil je eens opstaan uit je rolstoel?’

Carola Veldhuizen

In ‘Onderweg’ is Carola Veldhuizen te gast. Ze heeft haar eigen bijbelstudieprogramma op Groot Nieuws Radio, is raadslid voor de ChristenUnie in Renswoude en gaat voor in kerkdiensten.

Ooit was dat anders: zeven jaar geleden zat Carola in een rolstoel en was haar energie beperkt. Ze had een combinatie van verschillende aandoeningen en haar artsen spraken van ‘een aflopende zaak’. Daar komt op wonderbaarlijke wijze verandering in als er tijdens een vrouwenbijeenkomst voor haar wordt gebeden. Na afloop van het gebed wordt gevraagd: ‘Wil je eens opstaan uit je rolstoel?’. Carola staat op, ze begrijpt er niks van. Ze geneest en plotseling ziet haar leven er compleet anders uit. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar genezing, haar werk en haar leven.

Bij haar geboorte leed Carola aan zuurstofgebrek waardoor ze motorische problemen kreeg. Het bleek het begin van een lange medische weg. In ‘Onderweg’ vertelt ze over haar opa die altijd zei: ‘Je bent perfect, want je bent gemaakt door God’.

Door haar genezing kon ze plotseling toch over de toekomst nadenken. Ze gaat theologie studeren. Haar omgeving reageert positief op haar genezing maar sommige mensen kunnen het eigenlijk niet geloven. Dat is voor Carola moeilijk, ze zegt: “Je ontkent de grootheid van God”.

Onderweg, zaterdag 23 november om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Dit is de Zondag’ over Biblebelt en consumentenactivisme

Hans van der Steeg

In ‘Dit is de Zondag’ bespreekt Hans van der Steeg het opiniestuk van de Amsterdamse predikanten Marinus de Jong en Johan Visser. In het Nederlands Dagblad uitten zij hun zorgen over het ‘samenklonteren’ van christenen in de Biblebelt. “Dit versterkt de kwetsbaarheid van de kerk in de grote steden en het ontkerkelijkte platteland”, schrijven zij. Wat vinden Hadassa Stehouwer, Laurens van Lavieren en Maartje Nitrauw van deze waarschuwing?

Daarnaast bespreekt het viertal het betoog van Roxane van Iperen, die zich bij Vrij Nederland uitspreekt tegen consumentenactivisme: “Vliegschaamte, autoschaamte, vleesschaamte, stookschaamte of fast fashion-schaamte: je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt ergens, door iemand, met misprijzen vastgesteld dat jouw koopgedrag de wereld naar de knoppen helpt. De onbewuste consument laat ecologische voetafdrukken achter als een olifant, en het is zaak van hem of haar zo snel mogelijke een verlichte, tevens vederlichte, consumindermuis te maken.”

Dit is de Zondag, zondag 24 november om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Een nieuwe Toekomst

Ds. Sparreboom

“Voor mij heeft iets nieuws altijd een zekere aantrekkingskracht”, vertelt dominee Sparreboom in ‘Groot Nieuws’. “Misschien herkent u het: de nieuwe kledingcollectie in de etalage nodigt uit om binnen te kijken. Een nieuwtje verspreidt zich als een lopend vuurtje. Een nieuwbouwproject volg ik op de voet.”

De predikant uit Sliedrecht vertelt naar aanleiding van Openbaring 21: “In het laatste bijbelboek gunt de opgestane Here Jezus Christus een blik in de hemel en de toekomst. (…) Johannes hoort een stem uit de hemel die hem toeroept: “alles wordt nieuw!” Hij krijgt er ook beelden bij: een nieuwe hemel, een nieuwe aarde en een nieuwe stad!”

“Johannes hoort de Here God niet zeggen dat er allemaal nieuwe dingen komen. Gods belofte aan Johannes is, dat alle dingen nieuw worden. Het verkeerde van deze wereld wordt uitgebannen; maar het goede blijft bestaan. De gebrokenheid is verdwenen; maar het schone blijft bestaan. Alle tekort en falen zijn verdwenen; maar wat gedaan is uit liefde tot Jezus, dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan!”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt ds. Sparreboom welke concrete beelden van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde Johannes te zien krijgt én deelt hij wat hij zo ontroerend vindt aan de belofte dat God alle tranen zal wissen.

Groot Nieuws, zondag 24 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

‘Ik kom spoedig’

Henk Koster

In Zin, Zout & Zegen gaat Petra de Joode tijdens deze laatste zondag van het kerkelijk jaar met Henk Koster mee naar de hervormde gemeente in Nieuweroord-Noordscheschut. “Op deze zondag gedenken wij de gemeenteleden die het voorbije (kerkelijk) jaar zijn gestorven”, vertelt Henk. “In de dienst noemen wij hun namen en steken een kaars voor hen aan. Want ook al zijn zij gestorven, wij voelen ons met hen verbonden, in geloof en in herinnering. We staan met de hele gemeente om de nabestaanden heen en delen hun verdriet. We staan stil bij wat de Schrift ons te zeggen heeft over de dood. De dood gaat ons allemaal aan. Henk is bij gemeente ‘De Brug’ onder meer voorzitter van de kerkenraad.

Op onze kalender begint het jaar op 1 januari en eindigt het op 31 december. De kerk maakt gebruik van een andere jaarindeling om de christelijke feesten op een goed moment te kunnen vieren. Deze jaarindeling heet het “liturgisch” of “kerkelijk” jaar en verschilt een paar weken met onze kalender. Het kerkelijk jaar volgt het leven van Jezus. Het spreekt dus vanzelf dat een nieuw kerkelijk jaar begint met de verwachtingsvolle en hoopvolle tijd van advent en kerst, en dat het oude kerkelijk jaar afgesloten wordt op de zondag daarvoor.

Henk Koster: “Dezedienst is ook een moment om me af te vragen hoe goed ik op geestelijk gebied voor mezelf heb gezorgd. Hoeveel oog had ik voor mijn medemens? Hoeveel oog had ik daadwerkelijk voor God? Goddank mag ik ervaren dat Hij wel altijd oog voor mij heeft gehad. Dat maakt dankbaar, maar ook klein. Dankbaar voor alles wat ik heb: geloof, gezin, gezondheid, helder verstand, bedrijf, noem maar op. En klein in het besef dat je maar afhankelijk mens bent.”

De dienst in Hervormde gemeente ‘De Brug’ in Nieuweroord-Noordscheschut wordt geleid door de eigen voorganger van deze gemeente: dominee Wouter Bakker. Zijn thema is: ‘Ik kom spoedig’, de preektekst is uit Openbaringen 22 vers 20.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 24 november om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Martijn Junte

Martijn Junte en Petra de Joode

Deze week spreekt Petra de Joode in ‘Nog even zondag’ met Martijn Junte. Zijn opvoeding in de Gereformeerde Gemeente beschrijft hijzelf als beknellend, maar toch bleven de kerk en het geloof altijd trekken. Na een flinke geloofsreis is hij tegenwoordig geestelijk verzorger in een verzorgingstehuis en predikant in de Remonstrantse kerk. In zijn werk zoekt hij naar de persoonlijke verhalen van individuele mensen. Het lijden schrikt hem daarbij niet af. In tegendeel: hij loopt juist warm voor mensen voor wie het leven niet vanzelf gaat: “Mensen aan de rand van de samenleving liggen mij na aan het hart.”

Nog even zondag, zondag 24 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.