Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 2 t/m 8 november

1 november 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 2 t/m 8 november 2019.

"Voor wie steek jij een kaarsje aan?"

“Voor wie steek jij een kaarsje aan?”, vraagt Petra de Joode haar luisteraars in deze uitzending van ‘Open Huis’. In het kader van ‘Allerzielen’ spreekt de presentatrice met luisteraars die korte of langere tijd geleden een geliefde, familielid of vriend zijn verloren. 

Open Huis, zaterdag 2 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Honderd jaar radio, dankdag en meer in 'EO Live'

David Boogerd | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘EO Live’ aandacht voor honderd jaar radio. Yvonne Sprunken spreekt met EO-radiocoryfee Hans Le Poole en met podcastmaker David Boogerd over verleden, heden en toekomst van radio. Verder vertelt journalist Jan van Benthem over de technische snufjes van de Joint Strike Fighter die afgelopen week in gebruik werd genomen en spreekt Yvonne met Jan Overeem (voorzitter van Contact Christen Agrariërs) over dankdag in een tijd van onzekerheid.

Journalist en theoloog Dick Schinkelshoek vertelt over het boek ‘Faith’, waarin oud-president Jimmy Carter onomwonden vertelt over zijn geloof in God. André Diepenbroek legt uit waarom de Balfour-verklaring anno 2019 nog steeds belangrijk is en coach Marion Lutke vraagt met haar boek aandacht voor hooggevoeligheid. In ‘EO Live’ vertelt ze hoe je dit als talent kunt (leren) zien. De muzikale vrouwengroep ‘Favor’ betreedt het ‘EO Live-podium’.

EO Live, zaterdag 2 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Mark Hage: “Ik heb Jezus leren kennen als een improvisator pur sang”

Mark Hage

In ‘Onderweg’ is beroepsimprovisator Mark Hage te gast. Hij studeerde Theologie en was tot voor kort voorganger in de Vinyard gemeente in Amsterdam. In zijn boek ‘Spelenderwijs’ brengt hij zijn passie voor geloof en improvisatietheater samen. “Ik heb Jezus leren kennen als een improvisator pur sang”, zegt hij. Het schrijven van zijn boek bracht hem tot de ontdekking dat hij de verkeerde rol speelt. Daarom stopte hij als voorganger en stort hij zich in een nieuwe onderneming: ‘Improv The World’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Mark groeit niet op met het geloof; hij krijgt een ‘vrije’ opvoeding. “Vrijheid kan ook wel beklemmend worden”, zegt hij hierover. In zijn studententijd komt hij tot bekering. Niet veel later komen zijn zusje en zijn moeder ook tot geloof. Sinds de middelbare school heeft Mark de ambitie professioneel drummer te worden. Hij gaat naar het conservatorium maar besluit na zijn bekering toch te stoppen. “Ik ben niet bezeten van drums, ik ben meer bezig met Jezus”, vertelt hij zijn drumdocent.

Onderweg, zaterdag 2 november om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Geld maakt niet gelukkig

Het kan wel eens gebeuren dat je denkt: ‘Die persoon heeft alles! Zoveel geluk en rijkdom in zijn of haar leven, dat wil ik eigenlijk ook wel’. Heel menselijk zo’n gedachte. Maar in psalm 49 lezen we dat je niet op hoeft te kijken naar iemand die rijk is en steeds meer bezittingen om zich heen verzamelt, want als hij sterft neemt hij er niets van mee. Geld maakt niet gelukkig, dat blijkt maar weer eens. Is Psalm 49 pessimistisch? Helemaal niet! Wel voor mensen die alleen maar belangstelling hebben voor rijkdom en pracht en praal van dit leven. Maar voor hen die Gods koninkrijk zoeken, spreekt deze psalm over opstanding en eeuwig leven. Voor wie in Christus gelooft bestaat er daarom hoop op leven na de dood en dus hoop voor de toekomst. In ‘Musica Religiosa’ klinkt vanavond Psalm 49 in een uitvoering van Thomas Attwood Walmisley.

Musica Religiosa, zaterdag 2 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

Tot zegen zijn

Ds. Baalbergen

In ‘Groot Nieuws’ spreekt dominee Baalbergen over Genesis 14 vers 17 t/m 24. De predikant van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Voorthuizen begint zijn overdenking met de vraag: ‘Wat is een zegen?’. “In het dagelijks taalgebruik spreken we over een zegen als ons iets bijzonders is geschonken. Iets waar we zelf niet geheel voor verantwoordelijkzijn.” Zo is het ontvangen van een gezond kindje een zegen.

“Rond zegen ook een geur kan hangen van vraagtekens”, zegt de voorganger. “Want wat als het je nietvoor de wind gaat? Wil dat dan zeggen dat God jou zijn zegen onthouden heeft?”

“Vermoedelijk zal Abram ook wel tegen die vraag zijn aangelopen. Immers God had hem de belofte gedaan, dat uit hem een groot volk gemaakt zou worden, dat hij gezegend zou worden. Dat zijn naam groot gemaakt zou worden, dat hij tot een zegen zou worden. En dat met hem alle geslachten van de aardbodem gezegend zouden worden. Maar sinds die belofte was zijn leven niet bepaald crescendo gegaan.”

Maar toen hij gehoord had, dat Lot in het nauw was geraakt en had moeten vluch-ten had Abram z’n eigen sores even gelaten voor wat het was. Toen had hij zijn neef als broeder behandeld, was in de bres gesprongen, en had Lot en de zijnen bevrijd. En nu is hij op de terugweg, en in de buurt van Salem. En daar bij Salem, Jerusalem, gebeurt iets wonderlijks. In ‘Groot Nieuws’ legt ds. Baalbergen uit wat zich op die plek afspeelt en hoe Abram anderen tot zegen was.

Groot Nieuws, zondag 3 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

“Met alleen ‘Dank U wel’ zeggen, zijn we er niet”

Yvonne Sprunken en Nanning-Jan Honingh

Komende woensdag gaan veel protestantse christenen naar de kerk. De ‘Dankdag voor gewas en arbeid’ is net zo Hollands als de tulpen en de molens. Sinds de middeleeuwen openen protestantse kerken op de eerste woensdag in november de deuren om God te danken voor de oogst.

Nanning-Jan Honingh, uit het Zeeuwse Driewegen, vertelt dat de provincie Zeeland op een latere datum haar dankdag houdt. Dit heeft alles te maken met de Bietenoogst. Reken erop dat Nanning-Jan op die dag in de kerk zit; dankbaar voor alles wat bloeit en groeit. “Maar met alleen maar ‘dank U wel’ zeggen ben je er niet”, vindt hij. “Je moet jouw verantwoordelijkheid pakken en omgaan met de natuur, zoals God dat vraagt.”

Om die reden probeert Nanning-Jan op Bijbelse wijze te boeren. Wat dat inhoudt, legt hij uit op zijn akker en in de PKN-kerk van Driewegen Ellewoutsdijk Ovezande. In deze kerk vertelt dominee Jörg Buller waarom je beter niet vooraan in de kerk kunt gaan zitten, maar achterin.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 3 november om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Carmen Melissant

Petra de Joode en Carmen Melissant | © EO

Deze week is Carmen Melissant te gast in ‘Nog even zondag’. Voor deze kersverse dominee uit Boven-Hardinxveld is het ultieme rustmoment op de zondag haar ‘post-liturgical nap’. Als ze ’s morgens een intensieve kerkdienst achter de rug heeft, hoeft ze van zichzelf en van God de rest van de dag niets meer te doen. Ze neemt Petra de Joode mee in de kronkelige weg die er uiteindelijk toe heeft geleid dat ze predikant is geworden – een weg die er voor een belangrijk deel uit bestond zichzelf, met al haar eigenaardigheden, te accepteren. Dat dit gelukt is, blijkt wanneer ze enthousiast vertelt over haar liefde voor ‘midnight snacks’, Harry Potter en haar neiging om nesten te maken.

Nog even zondag, zondag 3 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.