Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 16 t/m 22 november

15 november 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 16 t/m 22 november 2019.

Hans van der Steeg met het nieuws van de week

In ‘Dit is de Zaterdag’ neemt Hans van der Steeg het nieuws door met Sham Ahmed, Ilan Hoekstra en Kris Derks. Met hen bespreekt Hans de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en op social media.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 16 november om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Florine Duif over minder moeten in het moederschap

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ spreekt Petra de Joode met Florine Duif over haar boek ‘Moeder Genoeg, hét handboek voor meer moed en minder moeten in het moederschap’.

Moeders van nu leggen de lat hoog voor zichzelf. Te hoog vaak. Ze moeten niet alleen goed voor hun kinderen zorgen, maar ook léuke moeders zijn; liefst actief op school. Daarnaast moeten ze tijd hebben voor hun partner, voor hun vriendinnen en moeten ze carrière maken.

Florine ging zich afvragen waarom ze dit zichzelf eigenlijk allemaal oplegde. Het roer ging om: ze leerde te kiezen wat ze belangrijk vindt én ze leerde hulp te vragen.

Met haar boek wil Florine andere moeders tips en concrete handvatten geven om weer ademruimte te krijgen en moed te vatten.

Open Huis, zaterdag 16 november om 14.00 uur op NPO Radio 5.

Nacht van de Theologie, de perfecte mens en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

In deze editie van ‘EO Live’ is er veel aandacht voor De Nacht van de Theologie. Zo spreekt Petra de Joode met Stefan Paas en doet Tom Mikkers live verslag van het evenement. Daarnaast bevraagt Petra wetenschapsjournalist René Fransen over de zoektocht naar de perfecte mens. Nienke Boone en Jan Willem den Bok vertellen over het belang van bijen in Oeganda en bioloog Tom Zoutewelle waarschuwt voor de gevaren van een pestuitbraak in China. Schrijfster Gertruud Bakker kijkt door een Hebreeuwse bril naar Bijbelse verhalen. Wat ontdekte ze door dit te doen? Liedjescabarettrio Op en Top Vrouw staat op het EO Live podium.

EO Live, zaterdag 16 november om 19.00 uur op NPO Radio 5.

De nieuwe Theoloog des Vaderlands stelt zich voor in ‘Onderweg’

Elsbeth Gruteke | © NPO

Wie wordt de nieuwe Theoloog des Vaderlands? Dit wordt bekendgemaakt tijdens de ‘Nacht van de Theologie’, die aanstaande zaterdag plaatsvindt. Deze Theoloog des Vaderlands stelt zich als eerste voor in het NPO Radio 5 programma ‘Onderweg’, waarin hij of zij een uur lang in gesprek is met Elsbeth Gruteke.

Wat gelooft deze nieuwe Theoloog des Vaderlands? Wat zijn haar of zijn drijfveren? Hoe ziet hij of zij de toekomst van het christendom? En wat gaan we het komende jaar van hem of haar merken? Op deze en andere vragen wordt zaterdag een antwoord gegeven.

Stefan Paas was het afgelopen jaar drager van deze eretitel. Wie hem het komende jaar als ambassadeur van de theologie in Nederland opvolgt is de grote vraag tijdens deze ‘nacht der nachten’.

Onderweg, zaterdag 16 november om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Johann Ludwig Bach

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Musica Religiosa’ zingt sopraan Mária Zádori het vierde deel uit Cantate no. 167 ‘Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe’ van Johann Ludwig Bach. “De eerste vraag bij het horen van zijn naam is natuurlijk: was hij familie van?”, zegt presentator Gerja Wolf. “Het antwoord is ‘ja’, maar wel zeer verre familie: hij stamde van een tak die al in de zestiende eeuw afgesplitst was van de tak die Johann Sebastian zou voortbrengen.”

“Johann Ludwig werd geboren in Eisenach en werd opgeleid door zijn vader Johann Jacob Bach. Hij was eerst hofcantor en in 1699 trad hij toe tot de hofkapel in Meiningen, waar hij in 1711 kapelmeester werd. Deze functie vervulde hij tot aan zijn dood; daarom wordt hij ook wel de ‘Meiniger Bach’ genoemd. Het ligt voor de hand dat hij voor zijn functie veel muziek voor kerk- en hofceremonieel heeft moeten schrijven, maar daarvan is veel verloren gegaan. Johann Sebastian Bach had grote waardering voor zijn werken en het is dan ook aan hem te danken dat toch wel een groot deel van zijn vocale muziek bewaard gebleven is.”

Musica Religiosa, zaterdag 16 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Dit is de Zondag’ over verlaging maximumsnelheid

Willem de Gelder | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ bespreekt Willem de Gelder de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km per uur. Dat doet hij met Tom Mikkers, Hidde van Koningsveld en David Knigge. Ook is er aandacht voor de weerstand tegen de verandering van Zwarte Piet. Waarom is de tegenstand zo groot?

Dit is de Zondag, zondag 17 november om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Een God van levenden

Ds. Bert Weerd

Dominee Bert Weerd verzorgt deze zondag de overdenking in ‘Groot Nieuws’. De predikant van de Hervormde gemeente in Papendrecht spreekt over Lukas 20 vers 27-40.

“Oneindig doorleven, zo prettig is dat toch helemaal niet?”, vraagt ds. Weerd. “Het stelt ons voor ingewikkelde problemen. (…) “Wij hebben onze redenen om de dood te omarmen. Hoe moeilijk kan het niet zijn om te leven als de mensen met wie je het leven hebt geleefd zijn weggevallen. Biedt de dood dan geen uitkomst? Is de dood niet een oplossing voor een lichaam dat niet meer wil? Of als het leven zinloos is geworden? Als je de zin verloren bent. Als het uitzichtloos is geworden. De dood als oplossing voor bepaalde problemen in dit leven. Zaken, die we maar liever definitief achter ons laten.”

Maar de predikant vervolgt: “Besef je dan wel wat leven is? Leven is niet alleen een biologisch gebeuren. Leven is God kennen en dienen. Leven is er zijn voor Hem. (…) De dood is in de Bijbel nooit een oplossing. Daarom blijft de dood ook altijd pijn doen.”

“Leven is God kennen en dienen. Door de dood heen, in Gods volkomen wereld mogen we dat op een volkomen manier doen. (…) Allen, die bij Hem horen, die bewaart God in het leven. Zelfs door de dood heen. Daarom kan zelfs de dood ons niet van Hem scheiden. Een einde aan deze wereld kun je wel eens verlangen. Een einde aan het leven niet.”

Groot Nieuws, zondag 17 november om 8.00 uur op NPO Radio 5.

“Niet alleen horen, maar ook doen!”

Geliena de Raad

In ‘Zin, Zout & Zegen’ is Petra de Joode te gast in Zwijndrecht. Daar spreekt ze in de Rehobothkerk met André en Geliena de Raad. De betekenis van Rehoboth is: ‘de Heer geeft een plaats waar ruimte is’. Je bent ‘welkom’. Dat gevoel van ‘welkom en gekend’ te zijn, willen André en Geliena vooral graag aan de jongeren in hun gemeente meegeven.

Jongeren van 12-15 jaar krijgen in de Rehobothkerk een buddy toegewezen waarmee ze samen iets gaan ondernemen. Denk daarbij aan samen bowlen, iets drinken of mee-eten. Het belang om verbinding en betrokkenheid bij elkaar te ervaren, staat centraal. Dit stopt niet wanneer de jongeren ouder worden, want voor iedereen vanaf 15 jaar is er jeugdpastoraat.

De dienst in de Rehobothkerk wordt geleid door dominee Jan Breman. Zijn thema is: ‘Niet alleen horen, maar ook doen!’. Het Bijbelgedeelte komt uit Jacobus 1 vers 22-25.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 17 november om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Marie Schroevers

Marie Schroevers en Petra de Joode | © EO

Met elkaar samenleven, daar draait het evangelie om volgens Marie Schroevers. Dat samenleven gebeurt bij uitstek op zondagmorgen in de kerk, waar mensen het leven delen en vieren. Marie is kerkelijk werker in de Keyserkerk in Middenbeemster en trekkend pionier van Z-INN, de pioniersplek die aan de gemeente verbonden is. Als zodanig vindt ze zichzelf een echte regeltante, die constant in de weer is. Maar er is ook ruimte voor ontspanning. Marie vertelt Petra de Joode over haar passie voor muziek en over haar fietsvakanties, die haar helpen alles even los te laten: “Je trapt alles wat je in je hoofd hebt de pedalen in.” Toch moet ze er niet aan denken om weg te blijven. Daarvoor houdt ze te veel van de mensen met wie ze mag werken: “Ik heb het mooiste beroep van het leven.”

Nog even zondag, zondag 17 november om 22.00 uur op NPO Radio 5.

‘Hou vast wat je hebt’

Gerja Wolf | © EO/Willem-Jan de Bruin

Johann Sebastian Bach was een telg uit een getalenteerde, muzikale familie die haar oorsprong heeft in de vroege zestiende eeuw. Eén van zijn familieleden, Johann Michael Bach, was voor Johann Sebastian heel bijzonder. Hij was namelijk de vader van zijn achternicht, Maria Barbara, met wie Bach in 1707 trouwde. Johann Michael was al overleden toen zij in het huwelijk traden. Tijdens zijn leven was hij een gerenommeerd componist en werd hij zeer gerespecteerd om zijn muzikale kwaliteiten. Hij had een voorkeur voor het componeren van koorwerken, in het bijzonder motetten. Vanavond klinkt in ‘Musica Religiosa’ het motet ‘Halt, was dus hast’ horen, met daarin de bekende koraalmelodie ‘Jesu, meine Freude’. ‘Hou vast wat je hebt, zodat niemand je kroon kan wegnemen. En wees trouw tot in de dood, dan zul je een heerlijk rijk en een mooie kroon ontvangen van de hand van de Heere’. 

Musica Religiosa, zondag 17 november om 23.00 uur op NPO Radio 5.