Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-podcast ‘Het kan je buurman zijn’ met professioneel gamer Mathia

Mathia Koolhout over Twitch, influencen en gameverslaving

4 november 2019 in het dossier Pers

Mathia Koolhout is 27 jaar en professioneel gamer van beroep. In de nieuwste aflevering van EO-podcast ‘Het kan je buurman zijn’ praat ze met Zegert van der Linde en Martine van der Spek over de voor veel mensen onbekende wereld van online gaming. Anderhalf jaar geleden maakte Mathia van haar hobby haar beroep. Inmiddels heeft ze ruim 25.000 volgers op streamingplatform Twitch.

Elke dag rond 12.00 uur gaat Mathia live. Soms tot 18.00 uur; soms wel tot 22.00 uur. “Mijn record is vijfentwintig uur, maar dat is niet goed voor je hoor.” Mathia streamt op Twitch, waar mensen kunnen meekijken hoe ze een game speelt. Met behulp van een microfoon kan ze met haar publiek praten en via de chat kunnen volgers eenvoudig reageren. Zelf vergelijkt ze het met ‘open theater’: “Je kunt gewoon binnenlopen. Ook kan je dingen roepen en op elkaar reageren. Verder kan je zelf meespelen én je mag gaan wanneer je wilt. Het is vrijblijvend.”

Donaties
In het begin leverde het gamen niets op. “Als je weinig volgers hebt, zijn bedrijven niet in je geïnteresseerd. Dan moet je het echt van donaties van kijkers hebben. Wat je aan donaties krijgt, geef je weer uit om je stream te verbeteren. Mijn brood betaal ik inmiddels door bedrijven die mij sponsoren.” Volgens Mathia beïnvloeden de commerciële deals haar stream niet: “Je moet echt blijven tegenover je kijkers. Je kunt niet knippen op Twitch. Je bent altijd live, dus alles wat je zegt staat vast.”

Rolmodel
Gamen voor een camera klinkt misschien als ‘plat vermaak’, maar Mathia beseft dat ze een rolmodel is. Tijdens het gamen brengt ze allerlei onderwerpen ter sprake. Zo deelde de professioneel gamer onlangs haar visie op seks (“Je hoeft niet met Jan en alleman naar bed om cool te zijn”) naar aanleiding van de serie Temptation Island. En laatst kreeg ze - naar aanleiding van een oudere stream - een mailtje van iemand die door haar anders in het leven stond. “Dat zijn wel de dingen die me motiveren om dit te blijven doen.”

Gameverslaving
Mathia noemt zichzelf geen gameverslaafde. “Misschien was ik vijf jaar geleden wel verslaafd. Toen skipte ik weleens colleges om te blijven gamen. Daarom denk ik dat het heel verstandig is als ouders goed op hun kinderen letten. Als in mijn chat mensen zeggen dat ze moeten werken maar zich ziekmelden om naar mijn stream te blijven kijken, zeg ik daar altijd iets van.” Even later voegt ze eraan toe: “Ik zou het leuk vinden om te spreken op basisscholen of ouderavonden om wat meer mensen bewust te maken van wat er allemaal kan op het internet.”

Nuchter
“Voor het interview had ik geen idee hoe het leven van Mathia eruit zou zien”, vertelt Martine. “Maar tijdens het gesprek zag ik iemand die een bedrijf heeft - business doet - snapt hoe dat werkt én een hobby heeft. En het mooie is dat ze dat ook nog eens kan combineren.” Mathia blijft nuchter onder het succes en dankt dat naar eigen zeggen aan haar vriend. “Laten we eerlijk zijn: ik ben gewoon aan het gamen en dat kan in principe iedereen. Ik heb gewoon op het juiste moment de juiste dingen gedaan.”

'Het kan je buurman zijn' is een podcast van de EO voor NPO Radio 5. De podcast is te beluisteren via iTunesSoundCloudSpotify en de website van NPO Radio 5.

Luister de aflevering

Bekijk foto's

Download foto's

Foto’s zijn exclusief te gebruiken in relatie tot het programma. Vrij van copyright; bronvermelding EO verplicht. Lees hier de volledige voorwaarden.