Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

‘Ziel & Zaligheid’ thema van negende Nacht van de Theologie

Met verkiezing (Jonge) Theoloog des Vaderlands en beste theologische boek

31 oktober 2019 in het dossier Pers

Rond het thema ‘Ziel & Zaligheid’ vindt op zaterdag 16 november de negende editie van de ‘Nacht van de Theologie’ plaats. Het evenement maakt zichtbaar dat theologen in het publieke debat een relevante rol vervullen. Tijdens het feestelijke avondprogramma worden de nieuwe Theoloog des Vaderlands en Jonge Theoloog des Vaderlands bekendgemaakt. De Theoloog des Vaderlands is een jaar lang ambassadeur van de theologie in Nederland. Ook wordt duidelijk wie het beste theologische boek van dit jaar heeft geschreven. De presentatie is in handen van Marleen Stelling (EO) en Wilfred Kemp (KRO-NCRV).

Voorafgaand aan de verkiezing van (Jonge) Theoloog des Vaderlands is er zaterdagmiddag een symposium met Stefan Paas; hoogleraar Missiologie en Interculturele Theologie. Hij ging vorig jaar met de eretitel 'Theoloog des Vaderlands' naar huis. Daarnaast maakt het publiek kennis met de zes kandidaten die meedingen naar de titel ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’. Deze kandidaten presenteren zich en gaan met elkaar in debat. Welke drie kandidaten blijven in de race voor de titel en wie volgt Rik Zweers op?

Duiding
Volgens Tom Mikkers, theoloog en 'nestor' van de Nacht, vraagt de actualiteit voortdurend om duiding van theologen. Zoals de afgelopen weken nog bij het ‘spookgezin’ in Ruinerwold, over het celibaat in de rooms-katholieke kerk en over radicalisering na de uitschakeling van ISIS -leider Al Baghdadi. “De thema’s liggen voor het oprapen. Op allerlei podia komen theologen voorbij. Zo lang de wereld er nog is, is geloof een belangrijke drijfveer.”

Ziel & Zaligheid
Het thema ‘Ziel & Zaligheid’ loopt als een rode draad door het evenement. “In deze maand van het kerkelijk jaar – met begin november Allerheiligen en Allerzielen – staan we stil bij het einde van het leven, maar ook bij wat daarna komt”, vertelt Marieta van Driel namens de organisatie. “Dat is het terrein van de theologie: die gaat juist over dat wat blijft na dit leven: de eeuwigheid, de ziel.” Over dit thema gaan theoloog en geestelijk verzorger Margriet van der Kooi en arts en filosoof Bert Keizer met elkaar in gesprek.

Kanshebbers beste theologische boek
De genomineerden voor het beste theologische boek zijn inmiddels bekend. De vijf kanshebbers zijn: ‘Ongeneeslijk religieus’ van Gerko Tempelman, ‘Lezen en laten lezen’ (Arnold Huijgen), ‘Over muren heen’ door Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui, ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’ en ‘Groene Theologie’ van Trees van Montfoort. De jury, bestaande uit recensenten van het Nederlands Dagblad en Trouw, kiezen op 16 november de winnaar.

Kaarten bestellen
De ‘Nacht van de Theologie’ vindt op zaterdag 16 november van 15.00 uur tot 22.00 uur plaats in het EO-gebouw in Hilversum, Oude Amersfoortseweg 79. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en het bestellen van kaarten terecht op de website nachtvandetheologie.nl. De ‘Nacht van de Theologie’ is ook te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.

De ‘Nacht van de Theologie’ is een initiatief van universiteiten, hogescholen, omroepen en uitgeverijen: Vermeulen Brauckman Stichting, Hogeschool Windesheim, Remonstranten, Evangelische Omroep, Universiteit van Tilburg, Christelijke Hogeschool Ede, VIAA, KRO-NCRV, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, PThU, Nederlands Dagblad en Berne Media. KokBoekencentrum is hoofdsponsor van Nacht van de Theologie.

Download foto's