Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

Ex-gedetineerde in EO-podcast ‘Het kan je buurman zijn’

Gesprek over verkeerde keuzes, oude patronen en psychologische hulp

7 oktober 2019 in het dossier Pers

In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het kan je buurman zijn’ deelt ex-gedetineerde Toine zijn verhaal. Hij bracht gedurende zijn leven twintig jaar in de gevangenis door. Inmiddels ligt die periode achter hem en werkt hij als trajectbegeleider en docent Beeldende Kunst bij Stichting De Nieuwe Kans. Het gesprek met Toine is de 23ste editie van de EO-podcast over gewone mensen met een bijzonder verhaal. De podcast van Zegert van der Linde en Martine van der Spek bestaat volgende maand twee jaar.

Toine vertelt openhartig over de daden die hem in de gevangenis brachten, het belang van psychologische hulp en over spijt. Op zestienjarige leeftijd belandde hij op het verkeerde pad, nadat zijn brommer werd gestolen. “Ik had er altijd hard voor gewerkt… Toen ben ik ook dingen gaan stelen. Andere vrienden, keuzes gemaakt. Dat ging van kwaad tot erger en toen kwam ik in de jeugdgevangenis terecht.”

Beschadigen
Later was Toine betrokken bij bankovervallen. Daarover vertelt hij: “Als je een bank ingaat om geld te roven, ga je voor het geld en niet om mensen te beschadigen. Als je daar met een pistool naar binnen rent, is het niet de bedoeling dat je gaat schieten. Maar je rent wél met een pistool naar binnen. De mensen die daar zitten weten niet wat er gebeurt. Die komen iets heel onbekends tegen. Zij raken daardoor beschadigd. Zover heb ik nooit nagedacht.”

Werk aan de winkel
Tijdens zijn laatste gevangenisstraf kwam er iemand op Toine’s pad. “Ik ging vaak naar creatieve vorming toe. Die man zei: ‘Waarom ga je niet iets doen in dit werk? Je hebt talent’. Toen was er werk aan de winkel.” In de vier jaar die volgden, werkte Toine hard om het toelatingsniveau te halen. “De andere keren dat ik vrijkwam had ik eigenlijk geen plannen en viel ik heel snel in mijn oude patroon.” Deze keer was het anders: in de gevangenis werkte hij al aan zijn leven ná de gevangenis.

Psychologische hulp
Om gedetineerden te helpen naar ander gedrag, is het volgens Toine belangrijk als eerst wordt onderzocht welke ervaringen de gevangene beschadigd hebben. In ‘Het kan je buurman zijn’ zegt hij: “De een kan niet met liefde omgaan, de ander is uit stelen gestuurd om centen te verdienen voor zijn ouders... Het zijn allemaal dingen die ik van dichtbij heb meegemaakt. Daar moet je aan werken. Ik denk dat iemand die niet met die ervaringen klaar is, niet in staat is om te leren. Er is goede psychologische hulp nodig.”

Uit het oog verloren
Op de vraag of Toine spijt heeft van zijn daden, kan hij inmiddels oprecht ‘ja’ zeggen. “Ze beseffen eigenlijk vaak niet – en ik ook – wat je anderen hebt aangedaan. Pas als je dat beseft, kan je ook zeggen dat je spijt hebt.” Tegenwoordig werkt hij zelf met jongeren die met een been in de gevangenis staan. “Ik werk met boefjes. Het zijn aardige mensen, maar ze maken verkeerde keuzes. Ze zijn zichzelf en hun omgeving uit het oog verloren.”

'Het kan je buurman zijn' is een podcast van de EO voor NPO Radio 5. De podcast is te beluisteren via iTunes, SoundCloud, Spotify en de website van NPO Radio 5.

Download foto's