Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 5 t/m 11 oktober

4 oktober 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 5 t/m 11 oktober 2019.

Het nieuws van de week in 'Dit is de Zaterdag'

In ‘Dit is de Zaterdag’ neemt Hans van der Steeg het nieuws door met Lizzy van Hees (online redacteur Jinek), parlementair redacteur Tom Veldhuijzen en Sonny Spek (student Moderne Midden-Oostenstudies en Politicologie). Met dit drietal bespreekt hij de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en op social media.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 5 oktober om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Peter Siebe (NBG) over Rembrandt in de Bijbel

Petra de Joode | © NPO

In ‘Open Huis’ ontvangt Petra de Joode deze zaterdagmiddag Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Ze praten over de digitale ‘Rembrandtroute’ en over de nieuwe Jongerenbijbel. De Rembrandtroute, die op 4 oktober wordt geïntroduceerd, is een leesrooster aan de hand van Bijbelse taferelen van Rembrandts hand. Wie zich aanmeldt, krijgt drie weken lang elke dag een Rembrandt te zien met het bijbehorende bijbelverhaal en een kunsthistorische toelichting.

Open Huis, zaterdag 5 oktober om 14.00 uur op NPO Radio 5.

De kracht van kringloopwinkels, Brexit en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Kringloopwinkels zijn hip. Recyclen, hergebruik en het opknappen van oude spulletjes is helemaal van deze tijd. Op zaterdag 5 oktober is het ‘Nationale Kringloopdag’. In ‘EO Live’ belt Yvonne Sprunken met Sela-zanger Frans Korpershoek. Sinds vorig jaar runt hij samen met zijn vrouw een eigen kringloopwinkel in Maassluis. Wat drijft hen om dit te doen?

Ierland en de Brexit
Over ruim drie weken is de Brexit een feit. Er wordt op dit moment echter nog veel gesproken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Hoe groot is de kans dat door de Brexit oude spanningen tussen de katholieke Ieren en de protestantse Noord-Ieren weer gaan oplopen? Yvonne spreekt hierover met Ierlandkenner Evert van Vlastuin.

Joodse feesten
Pesach, Poerim en Chanoeka zijn bekende Joodse feesten. Maar kennen we Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekot, Sjemini Atseret en Simchat Tora? Omdat al deze feesten gevierd worden in de maand oktober, staat in ‘EO Live’ wekelijks een van deze feesten centraal. Historicus Bart Wallet vertelt over de verhalen en achtergronden.

Verder

  • De Nederlandse draaiorgelcultuur is officieel bijgeschreven op de inventaris van cultureel immaterieel erfgoed. In ‘EO Live’ vertelt Joop Budding waarom dit hard nodig is.
  • Leonie Bouwman schreef een boek over hoe haar weinig empatische vader een allesoverheersende rol speelde.  Met zijn charisma leidde hij iedereen om de tuin. Aan Yvonne Sprunken vertelt Leontien haar verhaal.
  • Willika Engel keek als kind naar de serie ‘Doctor Quinn Medicine Woman’. Al snel wist ze: ‘Dat wil ik ook!’. Inmiddels is ze arts in het westen van Afrika; in Burkina Faso. 
  • De livemuziek wordt tijdens deze uitzending verzorgd door CrossFade. De muziek van CrossFade kenmerkt zich door een verscheidenheid aan nummers in een mix van alternatieve pop, rustige ballads, moderne straight forward muziek, gecombineerd met een vleugje jazz. Tijdens ‘EO Live’ brengen ze onder meer het nummer ‘In The Name Of Love’ ten gehore.

EO Live, zaterdag 5 oktober om 19.00 uur op NPO Radio 5.

“Ik ben woordvoerder voor een wereld waar ik niet toebehoor”

Franca Treur

In ‘Onderweg’ is schrijfster Franca Treur te gast. Hoewel ze in 2001 breekt met de Gereformeerde Gemeente, blijft religie een belangrijk onderwerp in haar werk. “Ik ben niet iemand die wars is van religieuze gevoelens. Ik kan me daar alleen geen persoonlijke God bij voorstellen”, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke.

Franca maakt in 2009 een onuitwisbare indruk met haar debuut ‘Dorsvloer vol Confetti’. De roman maakte veel los binnen en buiten de Gereformeerde Gemeente. Ze schrijft wekelijks columns voor Dagblad Trouw en haar laatste boek ‘regieaanwijzingen voor de liefde’ oogstte lovende kritieken.

Het is een bijzondere tijd voor Franca, want op het moment van interviewen is ze hoogzwanger. Haar kind zal niet opgroeien in een kerk zoals zij zelf. Hierover zegt ze: “Mijn kind heeft niet wat ik ook had; ingebed zijn in een groep.”

Als de bevindelijk gereformeerden in het nieuws zijn, wordt Franca nog regelmatig om haar mening gevraagd. “Ik ben woordvoerder voor een wereld waar ik niet toebehoor”, zegt ze daarover.

Onderweg, zaterdag 5 oktober om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Dit is de Zondag’ over vergevingsgezindheid en de anti-abortusfolder

Willem de Gelder | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ aandacht voor een indrukwekkende gebeurtenis in de Amerikaanse rechtbank. Nadat een voormalig politieagente tien jaar celstraf kreeg voor de moord op haar bovenbuurman, vraagt de broer van het slachtoffer of hij de dader een knuffel mag geven. Willem de Gelder praat hierover met Marieta van Driel en Anouk Kragtwijk.

Ook is er aandacht voor de anti-abortusfolder die tijdens de Week van het Leven (11 t/m 16 november) huis-aan-huis wordt verspreid. 

Dit is de Zondag, zondag 6 oktober om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Israël, Gods oogappel

Dr. Willem Ouweneel

In ‘Groot Nieuws’ aandacht voor Israëlzondag. Dr. Willem Ouweneel uit Houten spreekt naar aanleiding van Bijbelteksten uit onder andere Deuteronomium, Psalmen en Zacharia over Gods oogappel.

“Israël is enerzijds volk van God, anderzijds een luis in de pels van de andere volken”, zegt Ouweneel. “Anders dan alle anderen. Daarom zijn de Joden steeds weer verdreven of gedood.” (…) “Dat Israël nog altijd bestaat, komt dan ook doordat het nog altijd een machtige God heeft – dat is Hij die uitdrukkelijk de ‘God van Israël’ is.”

“De naam van Israël is heel belangrijk. Je kunt die op twee manieren opvatten”, zegt Ouweneel. “Óf hij betekent zoveel als ‘vorst van God’, óf juist omgekeerd: ‘God is vorst’, namelijk van Israël. Beide betekenissen mogen gerust boven de geschiedenis van Israël geschreven worden. Enerzijds: Israël is ‘strijder’ of ‘vorst van God’. Israël heeft (door Gods genade en kracht) in de strijd uiteindelijk altijd weer gezegevierd, tot op de dag van vandaag. Het is waar: door al die eeuwen heen heeft Israël zich bepaald niet altijd ‘vorstelijk’ gedragen. Toch kwam met name in het ‘Israël van God’, het ware, geestelijke Israël, dat vorstelijke altijd weer naar boven. Anderzijds: ‘God is vorst’, God is de Koning van Israël. Wát er ook gebeurt, wát Israël ook overkomen is en nog zál overkomen, alles staat onder Gods bestuur. Want de Heere is niet alleen de alles overheersende vorst van Israël, maar van de hele wereld.”

In ‘Groot Nieuws’ vertelt dr. Ouweneel ook over Jeruzalem – de stad die hem zo fascineert – en over Gods belofte aan Abraham en zijn nageslacht.

Groot Nieuws, zondag 6 oktober om 8.00 uur op NPO Radio 5.

“Een druppel op de juiste plaats”

Henrietta Reinds

Op de vraag wat een docente Engels uit Kampen kan doen aan het wereldwijde probleem van slavernij en uitbuiting, reageert Henrietta Reinds onmiddellijk. “Alles, hoe klein ook, helpt! Want elke druppel is geen druppel op een gloeiende plaat, maar een druppel op de juiste plaats.”

Sinds Henrietta hoorde dat er wereldwijd miljoenen slaven zijn, heeft ze een passie. Ze zet zich - net als de organisatie International Justice Mission – in voor gerechtigheid. Ervan overtuigd dat wij Gods handen en voeten zijn, kroop ze letterlijk door de modder om anderen uit het slijk te trekken. Om recht te doen.

In Zin, Zout & Zegen gaat Yvonne Sprunken met Henriëtta Reinds mee naar de Baptistengemeente Kampen waar het gesprek gaat over 3 G’s: gerechtigheid, gezin en gezond leven.

Dominee Gijs de Bree legt in zijn preek de vraag voor: “Grotere gerechtigheid, hoe dan?” Een vraag waar Henrietta door geraakt wordt én waar ze een antwoord op heeft. Recht doen vanuit je hart is namelijk een cadeautje!

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 6 oktober om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Erna van Wijngaarden

Erna van Wijngaarden en Petra de Joode

Drie zaken zijn kenmerkend voor de zondag van Erna van Wijngaarden: de kerk, zingen en samen eten. Na veertig jaar in de rooms-katholieke kerk stapte ze over naar de Luthersen. Het katholieke levensgevoel - dat getekend wordt door gemeenschapszin, een liefde voor liturgie en vooral vrijheid - is ze echter nooit kwijtgeraakt. Ze vertelt aan Petra de Joode waarom ze destijds de overstap maakte. Ook praten ze uitgebreid over Erna’s werk als freelance uitvaartbegeleider. Veel oog heeft ze daarbij voor de achterblijvers: “Het gaat natuurlijk om de overledene, maar het zijn de achterblijvers die rouwen – en zij moeten getroost worden.”

Nog even zondag, zondag 6 oktober om 22.00 uur op NPO Radio 5.