Icon--npo spotify youtube twitter facebook instagram whatsapp linkedin mail search arrow-right menu arrow down clock Icon video audio camera snapchat theme location

EO-radioprogrammering 19 t/m 25 oktober

18 oktober 2019 in het dossier Pers

Op deze pagina vindt u informatie over de radioprogramma's van de periode 19 t/m 25 oktober 2019.

Willem de Gelder met het nieuws van de week

In ‘Dit is de Zaterdag’ neemt Willem de Gelder het nieuws door met Iftin Abokor, Anouk Kragtwijk en Sham Ahmed. Met hen bespreekt De Gelder de meest spraakmakende stukken uit de weekendkranten en op social media.

Dit is de Zaterdag, zaterdag 19 oktober om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Spelletjesmiddag in ‘Open Huis’

Petra de Joode | © EO/Willem-Jan de Bruin

Petra de Joode maakt van deze herfstachtige zaterdagmiddag een heuse spelletjesmiddag. Met haar luisteraars speelt ze onder meer het ‘translatorspel’, waarbij de presentatrice een Nederlandstalig liedje door de vertaalmachine haalt. Herkent de luisteraar het liedje in deze letterlijke Engelse vertaling?

Open Huis, zaterdag 19 oktober om 14.00 uur op NPO Radio 5.

De Moonsekte, Nederlandse Koerden en meer in ‘EO Live’

Yvonne Sprunken | © NPO

Het was hét nieuws van de week: een gezin heeft zich jarenlang in het Drentse Ruinerwold afgesloten van de buitenwereld, in afwachting van het einde der tijden. Zoals het nu lijkt gaat het om volgelingen van de ‘Moonsekte’. Wie zijn deze ‘Moonies’ en wat geloven ze precies? Yvonne Sprunken vraagt het aan Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Volk zonder land
De Koerden zijn een van de oudste volkeren in het Midden-Oosten. Ze leven verspreid over Turkije, Iran, Irak en Syrië en hebben een eigen taal en cultuur. Een volk van ongeveer 40 miljoen mensen met een rijke geschiedenis, maar zonder eigen land. Oorlogen, moeilijke politieke situaties, vernedering en geweld hebben gezorgd voor de vlucht van vele Koerden naar andere delen van de wereld. In Nederland leven zo'n 100.000 Koerden. Andre Zwart is coördinator bij ‘Home for Kurds’ in Rotterdam en vertelt over de huidige situatie.

Ook spreekt Yvonne met Zmnako Karem over de oplopende spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland. Hoe gaat de Amsterdamse multiculturele kerk ‘Hoop voor Noord’ om met deze situatie? Zmnako Karem is Koerd en leider van de Koerdische groep binnen ‘Hoop voor Noord’.

Verder in ‘EO Live’
Schrijver George Westerduin vertelt over zijn boek ‘Kind, waar ben je?’ en is er aandacht voor ‘De Dag van de Trage Weg’. Dit is een initiatief uit België, waarbij mensen worden opgeroepen om met een slakkengangetje de weg op te gaan en te genieten van de natuur en omgeving. Ook spreekt Yvonne over ‘Happyween’, het alternatief voor Halloween, is er aandacht voor het Joodse feest ‘Simchat Tora’ en vertelt Willem Schimmelpenninck van der Oije over de mooiste boom van Nederland. Christie van der Stal betreedt het EO Live podium.

EO Live, zaterdag 19 oktober om 19.00 uur op NPO Radio 5.

Onderweg met Jorieke Eijlers (Groot Nieuws Radio)

In ‘Onderweg’ is Jorieke Eijlers te gast. Jorieke is presentatrice bij de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio; in haar programma ‘Bij Jorieke’ houdt zij dagelijks diepgaande gesprekken. Ze werkt keihard en heeft een behoorlijk druk leven totdat ze in 2015 in een identiteitscrisis en een burn-out terechtkomt. Over haar ervaringen en lessen schrijft ze in het boek ‘Verlangen naar Vrijheid’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek over haar werk en haar leven.

Joriekes crisis vormt voor haar de aanleiding om haar geloof te verdiepen. In de waas aan donkere gedachten duiken steeds twee woorden op: ‘Zoek Mij’. En dat doet ze: ze maakt lange wandelingen, zoekt de stilte op, leest boeken en gaat naar het klooster. Na tien maanden thuiszitten, pakt ze de draad langzaam maar zeker weer op. Door middel van coaching probeert ze haar werk en leven op een nieuwe en gezonde manier in te richten. Heel even overweegt ze zelfs te stoppen met presenteren. Toch zit ze inmiddels weer dagelijks in de studio. “Presenteren is niet meer mijn doel, maar een middel” vertelt ze in ‘Onderweg’.

Onderweg, zaterdag 19 oktober om 22.00 uur op NPO Radio 5. 

Gebedsoproepen en stakingen

Willem de Gelder en Lynda Hessel | © EO/Willem-Jan de Bruin

In ‘Dit is de Zondag’ gaat Willem de Gelder met Wilhelm Roseboom, Mujtabe Al Hadi en Eunice Nahuis in gesprek over gebedsoproepen en stakingen. Voelen mensen zich niet meer gehoord en gewaardeerd?

Dit is de Zondag, zondag 20 oktober om 6.00 uur op NPO Radio 1.

Zien, gaan, doen en loslaten

Fritz Kaiser

In het kader van ‘Michazondag’ spreekt Fritz Kaiser, voorganger van Baptistengemeente Lelystad, over de barmhartige Samaritaan. “Barmhartigheid en rechtvaardigheid zijn grote woorden in de Bijbel”, zegt de voorganger in het EO-radioprogramma ‘Groot Nieuws’. “Door de hele Bijbel heen zien we dat deze thema`s belangrijk zijn voor God. Het hoort bij het wezen van God. Ik geloof zelfs dat als we barmhartig zijn we iets van het beeld van God laten zien.”

Kaiser merkt op dat we vaak in algemeenheden blijven hangen, of alleen de grote problemen zien die ver van ons afstaan. “Jezus brengt barmhartigheid in een verhaal heel dicht bij ons. (…) Hij vertelt een beeldend verhaal over een man die op reis is om duidelijk te maken wat barmhartigheid is. Maar ook een verhaal dat ons een spiegel moet voorhouden hoe het nu met mijn barmhartigheid zit.”

In ‘Groot Nieuws’ maakt de voorganger aan de hand van Lucas 10 vers 33 t/m 35 en vers 37b duidelijk wat barmhartigheid is en hoe we dat in het leven van alledag kunnen tonen.

Groot Nieuws, zondag 20 oktober om 8.00 uur op NPO Radio 5.

Een Vriend voor het leven

© EO

“Het wonder ligt altijd in onbeduidendheid, je moet het enkel leren zien, op je qui-vive zijn”, zong Wim Sonneveld in ‘De wonderen zijn de wereld nog niet uit’. Dat er nog dagelijks wonderen gebeuren, is ook de overtuiging van Menno Colijn. In ‘Zin, Zout & Zegen’ spreekt hij met Yvonne Sprunken over zijn relatie met Jezus. Het grootste wonder is dat hij ervaart dat Jezus bij hem is: wanneer het goed gaat, maar ook zeker als het even minder gaat. “Daar heb je vrienden voor!”

Jarenlang zat Menno in een Evangelische gemeente. Hij had het prima naar zijn zin, maar begreep toch niet echt wat geloven inhield. Tot God ingreep en Menno een persoonlijke relatie met Jezus kreeg. Jezus werd zijn beste Vriend, eentje waar Menno alles mee kan bespreken.

En waar het hart vol van is, stroomt de mond van over: Menno wil niets liever dan ook anderen vertellen over Jezus. Dat doet hij onder meer als vrijwilliger bij zendingsorganisatie ‘Go and Tell’. Maar Menno schuwt het ook niet om zijn buurman of collega’s op Jezus te wijzen. Dat doet hij op een ‘inclusieve manier’. Wat dat inhoudt, hoort de luisteraar in een van de twee ‘minipreekjes’ die evangelist David de Vos houdt in deze uitzending.

Over ‘Zin, Zout & Zegen’
In het EO-programma ‘Zin, Zout & Zegen’ reizen presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode door Nederland, op zoek naar authentieke geloofsverhalen en de rol van ‘geloof’ in het dagelijks leven.

Zin, Zout & Zegen, zondag 20 oktober om 19.00 uur op NPO Radio 5. 

‘Nog even zondag’ met Elisa Homan

Elisa Homan en Marleen Stelling | © EO

Deze week is Elisa Homan te gast in ‘Nog even zondag’. In gesprek met Marleen Stelling onthult ze haar ultieme droom: de bergen ingaan om zich daar in haar eentje terug te trekken in een knusse berghut. Op zondag neemt ze hier vaak al een voorschot op door met een kleedje en een pot thee op de bank te kruipen. Maar niet voor ze ‘s ochtends naar de kerk is geweest; naar de gemeenschap die ze zelf heeft helpen oprichten. De vieringen daar zijn afwisselend en dynamisch. Iedereen krijgt de kans om iets van God te delen. “Zo kom je tot het echte, pure leven.” In haar werkzame leven probeert Elisa anderen te helpen ook tot dat leven te komen. Zo zet ze zich in voor vrouwen in de prostitutie. En ze heeft haar eigen praktijk als creatief therapeut opgezet: “Het is zo mooi om te zien hoe mensen iets kunnen creëren en zich zo ontplooien!”

Nog even zondag, zondag 20 oktober om 22.00 uur op NPO Radio 5.